Gå til sidens hovedinnhold

Elvegården brant

Artikkelen er over 11 år gammel

DRAMMEN: Hele det gamle Biedermeierstrøket i Øvre Storgate, Drammens «gamleby», kunne lett ha gått opp i flammer aprildagen i 1981.

Brannen i Elvegården ble oppdaget i firmaet «Askeladden»!, og i løpet av få minutter var hele gården overtent.

Ingen mennesker bodde i Elvegården da den brant sammen med en meget verneverdig sjøbod. Nabogårder i det som i dag er en perle av gamle bygninger i Drammen (minus Falkgårdene), ble evakuert. Brannvesenet som kalte inn alt av mannskaper klarte å redde alle de andre gården.

Begynnelsen av 80-årene brant det svart mye i gamle gårder i Drammen. Blant annet hadde man samme år brann i Tollbugata 44 like ved Strømsø Børneasyl, som ødela en gammel verneverdig bygning.

Nye Drammen

Begynnelsen av 80-årene var en brytningstid for byen. Nye tanker og ideer var under utvikling.

Boligbygging på Konnerud med utvikling av servicetilbud, nye skoler i samme områder tilbud til de eldre i byen, bedre gang- og sykkelstier og motorsenter for ungdommen, var noe daværende ordfører Einar Haflan trakk fram i et nyttårsintervju i 1981.

På ett område innrømmet han at man ikke hadde fått gjort noe: Byfornyelsen i sentrum av byen.

– Vi har snakket om dette i årsvis, og håper snart å komme i gang, sa han.

Central Hotell

Etter 104 år drift var det nyttårsaften slutt på Central hotell på Strømsø torg.

Stamgjestene hadde gravøl i den berømte Sjømannssalen.

Central hotell med Karen Østmoen i spissen, var et pusterom på Strømsø der man i ro og mak kunne ta seg en matbit, servert på sølvfat –og en pjolter uten å være i ført hvit skjorte og slips. Karen Østmoens foreldre bygde hotellet i 1877 og var da det ble nedlagt byens eldste.

Vi vet nå hvordan det gikk. Alt innvendig i Central hotell ble revet, skallet besto og i dag er det igjen hotell i de gamle bygningene.

Skomaker Andersen

«Skomakergata» med Henki Kolstad som Skomaker Jens Petrus Andersen gikk i reprise til jul. Kolstad var den tids superkjendis for unge som gamle.

En litt sur desemberdag møtte avisen Henki Kolstad nettopp– i Skomakergata på Tangen.

Henki kom, og straks var det skoleunger som omkranset ham og ropte «Skomaker’n». Senere gikk vi ned til Havnegata og innom den ekte skomakeren Gunnar Sverreson i hans verksted. Det ble en artig replikkveksling mellom de to om halvsåling og flikking.

Glassverkets jenter

Jentene fra Glassverket sikret seg sitt 2. norgesmesterskap i håndball da de beseiret Skogn 16–12 i NM-finalen i Drammenshallen.

GIF viste til dels glitrende spill, der landslagskeeperen Turid Smedsgaard var hovedpersonen. Hun ble sammenlignes med verdens beste håndballkeepere.
På sportsfronten var sturlisten Øyvin Thon verdens desidert beste o-løper i 1981.
Under VM i Thun i Sveits forsvarte han sin VM-tittel fra Tampere to år tidligere. Øyvin Thon vant både VM-gull både individuelt og stafett.

Og Arne Dokken fra Åssiden ble Buskeruds første fotballproff da han i 1981 ble yrkespiller i greske Panathinaikos. Dokken spilte også for Apollon i Hellas. Goalgetteren fra Drammen stoppet på 24 A-landskamper p.g.a. langvarige skader.

Husmorpyramider

– Pyramidespillet bredde seg som ild i tørt gress i Drammen, meldte politiet.
Alle sosiale lag er involvert i den ulovlige spillevirksomheten. Det ble fortalt om husmødre som innkassert opptil kr 22.000 etter en innsats på kr 2.000,

– Det er «husmorpyramiden» som er mest utbredt, sa politiadjutant Dagfinn Hodt den gang. I oktober 81 tilsto seks husmødre fra Gulskogen at de har vært med på et pyramidespill.

Det var første gang Drammens-politiet fikk tilståelser fra folk som har, vært med på pyramidespill. 

VIDEO FRA ARKIV: Tømmerfløting på Drammenselva

 

Kommentarer til denne saken