Vil ringe julen inn på Bragernes torg: – Vi ønsker å skape mer julestemning enn det som har vært der til nå

Byen Vår Drammen. Helle Stine Høvås og Tom Søgård på Bragernes Torg i Drammen, hvor de ønsker å skape et julearrangament.

Byen Vår Drammen. Helle Stine Høvås og Tom Søgård på Bragernes Torg i Drammen, hvor de ønsker å skape et julearrangament. Foto:

Med høye ambisjoner og et stort ønske, søker Byen Vår Drammen nå om å etablere et julearrangament på Bragernes torg hvert år de neste fem årene.

DEL

DRAMMEN: – Jeg håper at vi kan presentere en hyggelig julestemning i Drammen julen 2019, sier Tom Søgård, daglig leder i Byen Vår Drammen (BVD).

BVD søker nå kommunen om lov til å arrangere «Jul i Drammen» på Bragernes torg. Jul i Drammen blir et julearrangement, med blant annet et julemarked.

– Vi kan ikke garantere at det blir et arrangement i år, men nå har vi søkt fordi vi ser at det ikke er noen andre som har søkt om det samme i år. Så får vi se hvordan søknaden går, sier Søgård.

Han forklarer at de bevisst har valgt å definere det som et julearrangement, fordi bare julemarked blir begrensende.


Søker for fem år

De søker om å kunne holde julearrangementet åpent fra 28. november til 23. desember allerede fra i år av, men det er usikkert hvor lenge det faktiske arrangementet vil vare. Det skal de finne ut av når julemarkedet er planlagt i detalj.

Søknaden spør om lov til å arrangere julearrangementet de neste fem årene.

– Vi trenger sikkerheten i å kunne etablere det som en fast tradisjon, fordi investeringene må kunne fordeles over flere års drift, skriver Søgård i søknaden.


– Er det ikke litt sent å sette i gang med planlegging av julearrangement under et halvt år i forveien?

– God tid har vi i hvert fall ikke. Men det er mulig å få til på et visst nivå. Vi ønsker ikke å skape for store forventninger hos publikum, og vi starter jo arbeidet dersom vi får et positivt svar fra kommunen. Men det blir nok på et førsteårs-nivå, og det er bedre enn ingen julearrangement på torget.


De ønsker å sette opp teaterstykket Juleskurken i forbindelse med julearrangamentet i sentrum.

De ønsker å sette opp teaterstykket Juleskurken i forbindelse med julearrangamentet i sentrum. Foto:

Planene klare

Det er summen av flere ting som gjør at BVD ønsker å arrangere julearrangement på Bragernes torg.

– Folk liker jul, butikkene i sentrum vil gjerne ha kunder i juletiden og publikum vil få et sentrum som er fylt med attraktivt innhold.

Det kan se ut til at mange ideer om hvordan julemarkedet vil bli, allerede er på plass. I søknadspapirene er det listet opp mange arrangementer og tiltak som skal sikre julestemningen i Drammen sentrum. Men BVD vil ikke garantere at det blir slik med det første.

– Vi har høye ambisjoner, en ting er hva vi søker om – en annen ting er hva det blir i praksis. Det er ikke sikkert vi kan levere.

– Vi har et høyt ambisjonsnivå og et ønske, kall det en visjon for hvordan vi ønsker at julearrangementet skal bli en dag.

Planen i søknadspapirene er å fylle torget med opptil nesten 20 julemarkedsboder, i tillegg vurderes julemarkedstelt eller julemarkedsstands. For å skape stemning vil det være en bålpanne, musikk over anlegg og pakketelt for innpakking av julegaver kjøpt i Drammen sentrum.

Det vurderes å finne en løsning for barnepass. Og inspirert av teaterstykket «Juleskurken», vil det være et lekemakerens verksted. Dette er et telt med juleverksted og aktiviteter for barn. Teaterstykket selv skal også settes opp noen ganger i perioden julemarkedet er åpent.

Ellers planlegges det å være en lavvo med alkoholfri gløgg, hest og kjerre, julekort-fotostand, juledekor, lysportal, lysdesign og lysskulpturer.


Nøkternt nivå

For noen år siden var BVD på besøk hos julemarkedet i Egersund på befaring, og de har snakket med andre aktører som driver julemarked andre steder.

– Vi vet hvordan finansieringsmodellen der er.

– Hvordan finansieres dette julearrangementet?

– Det vet vi ikke ennå. Dette handler ikke bare om penger, men å få arrangementet i gang. Så vi har sendt inn en søknad, så ser vi hvordan det blir. Vi tar ett år av gangen, og kommer til å legge oss på et realistisk og nøkternt nivå.

Artikkeltags