DRAMMEN: Granulatet med navnet Glasopor skumglass brukes blant annet der det er krevende grunnforhold, og den som er kjent i Drammen, vet at store deler av denne byen hviler på potensielt ustabil leire.

Glasopor skal brukes i grunnen i nye Bjørnstjerne Bjørnsons gate, og det er ikke små mengder som går med. Hele 4000 kubikkmeter, tilsvarende 36 trailerlass, legges ned i et lag i grunnen, og fungerer både som isolasjon, drenering og stabilisering.

LES OGSÅ: Her nærmer arbeidet seg ferdig

Flere fordeler

– Det er flere fordeler med Glasopor, sier markeds- og kommunikasjonssjef Gunhild Solberg i moderselskapet Syklus Metalgjenvinning AS.

– Det er veldig lett i vekt, det isolerer og drenerer og det har mye større friksjon enn stein, så det virker stabiliserende.

Glasopor blir laget ved at gjenvunnet glass som har for dårlig kvalitet til å bli nytt glass, blir malt til små korn og deretter varmet opp slik at det smelter sammen. Ved brå avkjøring krakelerer (sprekker) disse «kakene» til et granulat, og det ferdige produktet.

– Tidligere måtte vi deponere gjenvunnet glass av dårlig kvalitet, men nå kan vi gjenbruke alt. Så det er enda en god grunn til å gjenvinne alt glass, sier Solberg.

LES OGSÅ: Nå kan du gå her igjen

Lett i vekt

Tom Hedalen er veivesenets byggeleder på Bjørnstjerne Bjørnsons gate. Han sier Glasopor er et materiale med mange gode egenskaper.

– Grunnen til at vi har valgt å bruke det i Bjørnstjerne Bjørnsons gate er i første rekke at det er lett i vekt og har isolerende egenskaper. Og ved stor vannstand i Drammenselva kan det være et problem at vannet stiger i Bjørnstjerne Bjørnsons gate. Glasoporen hindrer at dette skjer, og faren for telehiv vil dermed reduseres, sier Hedalen.

Han synes også det er positivt at Glasoporen er et gjenvunnet materiale.

LES OGSÅ: Fant 21.200 liter stor dieseltank under veien