Ruller ut en rød løper for syklistene

Nå kan syklistene sykle på rød løper over Bybrya.

Nå kan syklistene sykle på rød løper over Bybrya. Foto:

I løpet av onsdagen har det dukket opp en gedigen rød løper over Bybrua. Og torsdag kommer en til.

DEL

DRAMMEN: Det er sykkelfeltene over Bybrua som har fått en solid ansiktsløftning. Et pleksidekke i en gild, rød farge skal sørge for at syklistene får en tryggere ferdsel gjennom byen.

– Da handlingsplanen for sykkel ble vedtatt av bystyret i februar ble det bestemt at det skulle sette i gang et prøveprosjekt med røde sykkelfelt, sier sykkelkoordinator i Drammen kommune, Sigrun Dalen Ganz.

Prøver forskjellige metoder

I første omgang er det strekningen over Bybrua som blir røde, og i planene ligger det også å legge rød asfalt i sykkelfeltene i Erik Børresens álle.

– Vi vil prøve ut forskjellige typer dekke. Det som er viktig for oss er at sykkelfeltene skal være synlige, og at det skal være holdbart og enkelt å vedlikeholde, sier Ganz.

Laster avstemning...

Tanken bak de røde sykkelfeltene er at det skal være tydelig hvor syklistenes plass er i trafikken. Erfaringen med tradisjonelle sykkelfelt er at markeringene slites fort bort, og at sykkelfeltene blir mindre synlige. Med den røde fargen blir tydelig for både bilister og syklister hvilken del av veien som er reservert for syklister.

LES OGSÅ: Gjentar Friluften-suksessen

Estetisk innslag

De røde feltene over bybrua er skarpt røde, og kommunen er spent på hva byens innbyggere sier.

– Dette er jo et estetisk innslag i bybildet, og vi vil gjerne ha reaksjoner fra innbyggerne på de nye sykkelfeltene, sier Ganz.

Dersom tilbakemeldingene fra byens innbyggere er negative, så skal det være en smal sak å justere fargen på dekket.

Kommunen tar gjerne imot innspill, også på om de røde sykkelfeltene er funksjonelle, ikke kun estetisk. De vil gjerne ha tilbakemeldinger på hvordan friksjonen er både under tørre og våte forhold, og om sykkelfeltene respekteres i større grad, og om syklistene føler seg tryggere.

LES OGSÅ: Sensitiv informasjon om elever spredd på nett

Ikke bare fargen

Målet er at de nye sykkelfeltene vil gjøre det langt tryggere for syklistene. Og det er mer enn fargen som gjør det.

– Dekket er tilsatt steinpartikler som gjør at friksjonen blir god. Det blir bedre grep for syklistene enn for bilistene som kjører på asfalten ved siden av, sier Snorre Berg, som er daglig leder i Industribelegg AS.

Berg har lagt denne typen sykkelfelt flere steder i landet, og tilbakemeldingene er gode.

– Dekket er veldig slitesterkt, og skal tåle både slaps og salt godt. I tillegg vil fargen holde seg skarp og fin. Ved siden av sykkelfeltet vil det legges en hvit stripe med partikler som reflekterer lyset, sier Berg.

Dermed kan byens syklister se fram til en trygg høst på to hjul over Bybrua.


Artikkeltags