DRAMMEN: Denne helgen ble tyrkiske politikere nektet å drive valgkamp i forbindelse med den tyrkiske folkeavstemningen i april. Avstemmingen vil gi mer makt til president Erdogan. Han mener det er nødvendig etter kuppet i fjor sommer, men folkeavstemning  er svært omstridt.

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu ble lørdag nektet landingstillatelse i Nederland, og landets familieminister Fatma Betul Sayin Kaya ble stanset på grensa da hun forsøkte å ta seg inn med bil. Tyskland har også nektet tyrkiske statsråder å holde møter, og det samme har flere andre europeiske land ifølge NTB.

President Erdogan har reagert kraftig på behandlingen av sine ministre og kaller nederlenderne nazister og fascister. I Tyrkia er det søndag store demonstrasjoner utenfor den nederlandske ambassaden. Blant annet skal demonstrantene ha erstattet det nederlandske flagget med et tyrkisk.

Overreaksjon

Erdogans parti sender sine representanter til hele Europa for å drive valgkamp, og søndag formiddag landet det tyrkiske parlamentsmedlemmet Cuma Icten på Gardermoen. Ifølge Dagbladet er han enig med Erdogan i at Nederland driver en nazipraksis.

Mandag kommer han til Drammen for å snakke om folkeavstemningen ifølge en flyer på Facebook.

– Han kommer trolig på mandag og skal være der noen timer, men jeg vet ikke helt når. Han skal ta en prat og høre om folk vil ta opp ting med tyrkiske myndigheter, sier leder for det tyrkiske trossamfunnet i Drammen, Orhan Al.

Han ser ikke noen problemer med at den tyrkiske politikeren kommer, og mener Nederland overreager.

– Dette skjer jo hele tiden at politikere reiser rundt slik, og jeg skjønner ikke helt det Nederland gjør. Jeg synes de går for langt når man ser det i forhold til ytringsfriheten, sier Al.

Landet søndag

Icten skal besøke både Oslo og Drammen. Besøket arrangeres av den tyrkiske organisasjonen Unionen For Europeiske Tyrkiske Demokrater i Norge (UETD). De møtte Icten da han landet på Gardermoen søndag formiddag.

– Icten har et program i Norge fra søndag til tirsdag. Det er planlagt at han skal være i Drammen i morgen. Han vil da besøke ulike organisasjoner i Drammen, deriblant Det tyrkiske trossamfunnet i Drammen, skriver UETD i en melding til Drammens Tidende. 

UETD er ifølge Wikipedia en organisasjon som fremmer tyrkiske interesser i europeiske land. Den knyttes til Erdogans parti AKP.

Det er satt opp busser fra Drammen til den tyrkiske ambassaden i forbindelse med folkeavstemningen i april.

Absurd

Tyrkiaekspert Morten Myksvoll tror tyrkiske politikere kommer til europeiske land for å sanke støtte til Erdogan i folkeavstemningen.

– Man prøver å få flest mulig til å stemme ja. AKP gjør det ganske godt i Europa og de kan tjene på å drive valgkamp i Europa, sier Myksvoll som driver bloggen tyrkiskpolitikk.no.

Han ser ikke de store problemene med at tyrkiske politikere driver valgkamp i Europa, men ser konfrontasjonen i helgen i sammenheng med en debatt som har gått i flere land om utenlandske politikere skal få lov til å drive valgkamp.

–  Noen ser på det som et spørsmål om suverenitet, men jeg ser ikke på det som et spørsmål om det. De tror jeg gjør saken for stor, sier Myksvoll. Paradoksalt nok tror han Erdogan kan tjene på helgens konfrontasjon.

– Det kan være en gevinst for Erdogan. Han kan si «se så hyklerske europeerne er, de nekter oss å drive valgkamp». Det  styrker ja-siden i Tyrkia, sier Myksvoll som ikke ser det store problemet med at Icten kommer til Norge.

UD: Opp til lokale myndigheter

Utenriksdepartementet skriver i en epost til drammens tidende at de er kjent med at en tyrkisk parlamentariker vil besøke Norge.

– Det er opp til lokale myndigheter og politi å ta stilling til denne typen arrangementer, skriver pressetalsmann Kristin Enstad i en eposten til Drammens Tidende. 

Politistasjonssjef Øyvind Aas er ikke kjent med arrangementet.

– Det er ikke søkt om i vår regi. Det er ikke slik at politiet nekter noen å tale. Vi er heller ikke varslet om at vi skal være til stede for at dette skal kunne gjennomføres, sier Aas.

Politiet vil ta stilling til arrangementet om det oppstår ordensmessige utfordringer.

– Hvis de som arrangerer frykter at det kan skje noe bør de gi beskjed, side rhan.

LES OGSÅ: Lærer brukte uakseptabelt ord mot elever