Drapssiktet nordmann snur: Vil likevel ikke utleveres til Norge. Erkjenner heller ikke straffskyld

Foto:

Sju dager etter at Borgar Giil Andresen ble skutt og drept på brua over Vestfosselva i Hokksund, har mannen som er siktet for drapet samtykket til å bli utlevert til Norge. Dog endret han fort mening.

DEL

KARLSTAD/DRAMMEN: Mannen som nå sitter varetektsfengslet i Karlstad i Sverige, siktet for å ha skutt og drept Borgar Giil Andresen (74)på åpen gate i Hokksund lille julaften, har tidligere motsatt seg utlevering til Norge.

Han har også tidligere nektet for å ha tatt livet av mannen han har en relasjon til.

Mandag ettermiddag ble det kjent at den drapssiktede nordmannen samtykker til utlevering og vil bli begjært varetektsfengslet i Norge.

Erkjenner ikke straffskyld

Noen timer senere kom kontrabeskjeden: Mannen vil ikke utleveres til Norge likevel.

– Da er vi tilbake til der vi var etter pågripelsen. Derfor ble han varetektsfengsla fram til 10. januar. Vi ønsker å få ham over så raskt som mulig for å få tatt nye avhør, men etterforskningen går sin vante gang, uavhengig av hvor han befinner seg, sier politiadvokaten Ann Iren Svane Mathiassen til Drammens Tidende.

I avhør med politi fra begge land, fremkom det at mannen ikke erkjenner å ha tatt livet av Borgar Giil Andresen.

Hun forteller at mannen samtykket til utlevering og deretter ble avhørt av norsk og svensk politi.

Borgar Giil Andresen ble 74 år gamme. Lille juleaften ble han funnet skutt og drept på åpen gate i Hokksund. – Vi er blitt frarøvet Borgar på den mest brutale måten, men drapsmannen skal ikke få frarøve alle de gode minnene vi har, skriver sønnen og datteren i et minneord.

Borgar Giil Andresen ble 74 år gamme. Lille juleaften ble han funnet skutt og drept på åpen gate i Hokksund. – Vi er blitt frarøvet Borgar på den mest brutale måten, men drapsmannen skal ikke få frarøve alle de gode minnene vi har, skriver sønnen og datteren i et minneord. Foto:

Da avhørene var ferdig og samtalene med svensk politi om utlevering startet, skal han ha sagt at han ikke ønsket å bli sendt til Norge.

Det var NRK Buskerud som først omtalte mannens kontrabeskjed.

Vil rydde ut av huset

Mandag ettermiddag skriver mannens forsvarer, John Christian Elden, i en SMS til Drammens Tidende at han og klienten har sittet i avhør i hele dag.

– Han har ikke knyttet seg til drapet. Han har samtykket i å bli overført til Norge straks han har fått ryddet ut huset sitt i Arvika. Det er opp til politiet hvor raskt det kan skje. Videre avhør vil tas i Norge, skriver Elden.

– Er det sånn å forstå at han ikke vil utleveres likevel, fordi han ønsker å rydde ut av huset i Sverige?

– Han har samtykket i utlevering straks etter at han er framstilt i hjemmet for å rydde ut og ta med seg det han trenger. Han bor alene. Politiet regnet med at det kunne skje i løpet av få dager.

John Christian Elden forsvarer mannen som sitter fengslet i Sverige.

John Christian Elden forsvarer mannen som sitter fengslet i Sverige. Foto:

Kan bli lang prosess

At mannen nå har ombestemt seg, betyr at det kan bli en lang prosess for å få mannen til Norge, har påtalejuristen ved avdelingen for internasjonale og organiserte lovbrudd i Sverige, Jonas Arvidsson, tidligere fortalt til Drammens Tidende

– Dersom han ikke hadde motsatt seg utlevering, kunne vi utlevert ham i løpet av tre dager. Men siden han har motsatt seg utlevering, kan det ta mye lengre tid å få det avgjort. Men det er mye opptil ham selv. Jeg regner med at tingretten tar en beslutning om utlevering den første uka i januar. Den beslutningen kan siktede anke, og jeg mener den fristen er på fem uker. Hvis siktede venter med å anke til dagen før fristen går ut, så går de fem ukene, forklarer Arvidsson.

Oversikten viser Borgars siste time. Fra han ble fanget opp på et dashboard-kamera i Hokksund, tok det kort tid før han ble funnet skutt på gaten.

Oversikten viser Borgars siste time. Fra han ble fanget opp på et dashboard-kamera i Hokksund, tok det kort tid før han ble funnet skutt på gaten. Foto:

Artikkeltags