Isblokk falt ned fra tak og skadet fasade: – Kan ende med straffesaker og erstatningskrav

ØDELA MARKISE: Takraset ødela en markise utenfor Snappys grill på Strømsø.

ØDELA MARKISE: Takraset ødela en markise utenfor Snappys grill på Strømsø. Foto:

Gårdeier har ansvar for å rydde taket sitt. Om ikke kan det få konsekvenser.

DEL

DRAMMEN: Slik Drammens Tidende skrev i går, har mildværet forårsaket flere is- og snøras fra hustak landet rundt det siste døgnet.

Søndag morgen, like etter klokka 09, fikk politiet melding om at en isblokk hadde falt fra et hustak på Strømsø.

– Det er sånt som skjer når det snør og regner, det er klimaet vårt. Vi skal varsle gårdeier, sier Arild Alfheim i Sør-Øst politidistrikt.

Det er en markise som har blitt ødelagt etter snø- og israset og politiet har sperret av et område rundt. Politiet oppfordrer gårdeiere til å ta ansvar for snø og is på takene sine.

– I verste fall kan det ende opp med straffesaker og erstatningskrav, opplyser operasjonsleder Alfheim.

På stedet er politibetjent Morten Thun, som forteller at slike hendelser gjentar seg år etter år.

– Det er slik overalt, men det er gårdeiers ansvar å merke det inntil de eventuelt får fjernet snøen fra taket. Man ser i denne gata at det er varierende med merking. Om gårdeier tar ansvar vil takras unngås. Det er i hvert fall ingen som har blitt skadet nå.

– Man har et stort ansvar

Tidligere denne uka skrev Tønsberg Blad om istapper og snø på taket. Disse kan nemlig koste deg dyrt.

– Hvis en istapp skulle falle ned og skade noen vil konsekvensene falle på huseier. Konsekvensene vil være fengselsstraff i inntil tre år eller bot hvis bygården ikke er tilstrekkelig sikret. Man kan også få et sivilt erstatningsansvar, sier politiadvokat Nina Magnussen Røed til avisa.

Og det hjelper ikke å henge opp fareskilt ut fra bygården.

– Man har et stort ansvar, og det er ikke tilstrekkelig å henge ut flagg eller skilt. Ved å gjøre det forsøker man å overlate ansvaret til tilfeldig forbipasserende, kanskje til og med til barn som ikke kan lese. Oppdager man at det er fare for ras må man straks henge ut skilt eller flagg og rydde opp i det med en gang. Man har som gårdeier undersøkelsesplikt for å se at det ikke kan oppstå farlige situasjoner. At det kan rase fra taket ditt skal ikke være noe man skal oppdage tilfeldig, sier Røed til avisa.

Artikkeltags