Gå til sidens hovedinnhold

Medlemmer av Drammen Sp kobles til tyrkisk ekstrem-parti

Artikkelen er over 4 år gammel

To Sp-politikere i Drammen har koblinger til ultranasjonalistiske tyrkiske organisasjoner. – Ikke forenlig, sier Sps leder i Drammen, Marianne Lundteigen.

DRAMMEN: Nestleder i Drammen Senterparti, Tayfun Candogan, har opprettet og er administrator for to norske Facebook-sider for MHP-Norvec. Han er også medlem av Drammen Tyrkiske kulturforening, en forening som hyller MHP og De grå ulver i sine lokaler.

MHP beskrives som et tyrkisk ultranasjonalistisk, fascistisk parti. Som Drammens Tidende skrev tirsdag er De grå ulver kjent som ungdomsorganisasjonen til partiet.

Gruppa De grå ulver har en historie som en paramilitær organisasjon som skal ha stått bak over 700 registrerte drap i Tyrkia på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet. De knyttes også til nyere attentat blant annet i Sverige og Tyskland.

Candogan sier til DT at han opprettet MHP-Norvec for en venn, men samtidig bekrefter han at han støtter partiet.

– Jeg stemmer MHP, er det forbudt? MHP er et lovlig parti som sitter i parlamentet i Tyrkia, sier han.

Candogan benekter at partiet er fascistisk, og sier at han aldri ville støttet et fascistisk eller rasistisk parti.

LES OGSÅ: Advarer mot tyrkisk fascistisk organisasjon i Drammen

Også medlem av De grå ulver

Ifølge flere kilder går organisasjonen De grå ulver under navnet Ülkü Ocaklari. Den har også ulven i emblemet sitt. Facebooksiden Norvec –  Drammen Ülkü Ocaklari, knytter Drammen Tyrkiske kulturforening til organisasjonen.

Tayfun Candogan bekreftet også onsdag kveld overfor DT at han er medlem av Drammen Tyrkiske kulturforening, en forening som DT omtalte tirsdag. 

I denne foreningens møtelokaler i Fjell Sportsklubbs klubbhus på Austad henger det bilder av sentrale MHP-politikere. Man kan også se et flagg med MHPs logo samt et skilt med teksten: «Tyrkia for tyrkere». 

LES OGSÅ: Fjell SK fikk kniven på strupen

Omtaler seg som kulturforening

På en av facebooksidene til «Norvec – Drammen Ülkü Ocaklari», beskriver gruppen seg selv nettopp som Drammen Tyrkiske kulturforening.

Både på denne siden og på facebooksiden til «Drammen Ülkü Ocağı» ligger det bilder fra arrangementer i Drammen den senere tid, blant annet fra Galterudhallen og på Fjell senter. Der kan man se flagg med blant annet logoen til De grå ulver, samt moderpartiet MHP. Det er også flere bilder av medlemmer som gjør «ulvetegnet». 

Lederen av Drammen Tyrkiske kulturforening, Abdullah Karaboyun, er også Sp-politiker. Han sto på niende plass på Sps liste til kommunevalget i 2015. Han er også medlem av facebooksiden til partiet MHP-Norvec.  

Til DT sier han onsdag i en SMS:

– Jeg vil på dette tidspunktet ikke kommentere saken.

På et bilde på facebooksiden til «Drammen Ülkü Ocağı» omtales Karaboyun som leder. Han er også avbildet mens han viser ulvetegnet utenfor en restaurant på Strømsø. 

Denne facebooksiden er fjernet etter at Drammens Tidende omtalte organisasjonen første gang.

LES OGSÅ: Karianne Braathen: «Ulv! Ulv!»

Veldig overrasket

Tayfun Candogan ble fremhevet som en viktig grunn til at Sp kapret 6,7 prosent av stemmene i Fjell bydel ved valget i 2015, og dermed fikk en representant i bystyret, den første på 16 år. 

Da DT tok kontakt med Drammen Sps leder, bystyrerepresentant Marianne Lundteigen, torsdag morgen, ga hun uttrykk for stor overraskelse. Hun var tydelig på at det ikke er forenlig å sitte som folkevalgt for Senterpartiet med å støtte et høyrenasjonalistisk parti som MHP.

– Nei, absolutt ikke. Det er helt utelukket.

Da Drammens Tidende snakker med Lundteigen litt senere på dagen, sier hun at hun har vært i kontakt med Tayfun Cadagon og at det vil bli innkalt til et ekstraordinært styremøte i Drammen Senterparti så raskt som mulig. Hun sier det er for tidlig å uttale seg om hva utfallet blir, men at hun er rystet.

– Drammen Sp tar helt klart avstand fra dette, og vil ikke ha noen tilknytning overhodet til denne typen organisasjoner.

Også sentralt i Senterpartiet er de overrasket over nyheten.

– Dette var helt ukjent for oss. Det er totalt uforenelig å støtte dette partiet og samtidig være medlem av Senterpartiet eller Senterpartiungdommen.

Generalsekretær i Senterpartiet, Knut M. Olsen, forteller at de har vært i kontakt med Tayfun Candogan og Abdullah Karaboyun onsdag ettermiddag.

– Vi har vært tydelige på at MHPs verdier og politikk ikke er forenlig med de verdier Senterpartiet står for. Dersom de vil opprettholde medlemskapet sitt må de umiddelbart ta avstand fra MHP og trekke seg som medlemmer på MHPs Facebook-side. Og det har vi bedt om en snarlig tilbakemelding på.

LES OGSÅ: Varsler væpnede øvelser i sentrum

– Det ville jo vært fullstendig skandale

Dag Einar Thorsen, statsviter og førsteamanuensis ved Høgskolen i Sørøst-Norge støtter Drammen Sp på at det er politisk uforenlig å støtte både tyrkiske MHP og norske Senterpartiet:

– Jeg vil i alle fall si at det er et problem for Senterpartiet at de har tillitsvalgte som åpenbart ikke støtter Sps verdigrunnlag hundre prosent. For det gjør de jo ikke når de samtidig støtter et høyrenasjonalistisk, autoritært parti i et annet land, sier Thorsen.

LES OGSÅ: Ulv! Ulv!

Støtter autoritære regimer

– Hovedproblemet er at det ene partiet, Senterpartiet, er lojalt overfor demokratiet og gir ikke uttrykk for autoritære ideer. Det samme kan man overhodet ikke si om MHP. MHP er et høyre-autoritært, nasjonalistisk parti, rutinemessig omtalt som fascistisk.

Det er et parti med en arv som støtter autoritære regimer, men som også gjennom den nærstående organisasjonen «de grå ulvene» har stått bak drap, attentat og terrorhandlinger.

Thorsen mener denne koblingen er like ekstrem som om en lokal politiker fra et nesten hvilket som helst parti, også skulle være medlem i en lokal fremmedfiendtlig eller rasistisk bevegelse, som for eksempel «Stopp islamiseringen av Norge» eller lignende.

– Det ville jo vært fullstendig skandale!

LES OGSÅ: Advarer mot tyrkisk fascistisk organisasjon i Drammen

– Langt mer ytterliggående

Thorsen sier samtidig at MHP på ingen måte kan sammenlignes med Fremskrittspartiet eller Dansk Folkeparti.

– MHP er langt mer ytterliggående. Vi snakker om et parti som ønsker en autoritær stat. Som tidligere tydelig sa de ønsket å avskaffe demokratiet, og som bruker vold mot sine meningsmotstandere.

– Hvordan vil du forklare at det er mulig å støtte et sånt type parti i Norge? Det virker langt fra det norske demokratiet?

– Tyrkia er jo ikke et vesteuropeisk land, og det har aldri hatt lange nok perioder med demokrati til at demokratiske tradisjoner har fått feste seg hos innbyggerne eller hos politiske ledere. Det finnes heller ikke særlig mange demokratiske partier i landet. Tyrkia er et vaklende demokrati, nesten uten prinsipielle demokrater.

LES OGSÅ: Frp møtte på Montessoriskolen: – Atlanterhav mellom skolen og misfornøyde foreldre

Inntar en annen posisjon i sitt nye hjemland

Thorsen forklarer motsetningen mellom å støtte Senterpartiet i Norge, og det høyrenasjonalistiske, fascistiske partiet MHP i hjemlandet, med at personen selv kan være i ulike posisjoner i de respektive landene.

– En god del innvandrere kommer fra en privilegert del av samfunnet i hjemlandet, og har en politisk overbevisning som står i stil til det. I sitt nye land inntar de imidlertid ofte en mye mer underdanig sosioøkonomisk posisjon. Vi vet for eksempel at innvandrere i Norge i stor grad støtter venstresiden her til lands, også dem som støtter høyresiden i hjemlandet.

LES OGSÅ: Våpenhvile i Montessori-striden

Ekstraordinært styremøte søndag

Mandag formiddag opplyser leder av Drammen Senterparti, Marianne Lundteigen, at Senterpartiet har gjennomført det ekstraordinære styremøtet, søndag kveld.

Hele styret i Drammen Senterparti, inkludert Tayfun Candogan, var til stede. I tillegg møtte en representant for Senterpartiet sentralt.

Lundteigen forteller at det fortsatt ikke er tatt noen beslutning med tanke på videre medlemskap i partiet for Tayfun Candogan og Abdullah Karaboyun. 

– Alt er foreløpig åpent. Ingen avgjørelse er tatt.

Samtidig forteller hun at Drammen Sp nå har oversendt saken til Senterpartiet sentralt.

– Vi har overlatt saken til Senterpartiet sentralt. Vi behandler saken som en personalsak, opplyser Lundteigen.

Generalsekretær i Senterpartiet, Knut M. Olsen, bekrefter at det foreløpig ikke er tatt noen avgjørelse.

– Vi har ikke fått noen tilbakemelding fra disse to saken gjelder, og venter fortsatt på svar. Men det regner jeg meg at vi får relativt snarlig.

Han står fortsatt på det ikke er forenelig å være aktiv i et parti som MHP, samtidig som man er medlem av Senterpartiet.

– Så det blir et valg de må ta.

Facebookgruppen som Tayfun Candogan sto som administrator for, MHP-Norvec, er nå fjernet.

LES OGSÅ: Ap-politiker oppfordrer til boikott av DT

Kommentarer til denne saken