Gå til sidens hovedinnhold

Skulle betale for boliger til 40 millioner kroner: Meglere og selgere ble lurt av blakk mann

Artikkelen er over 2 år gammel

I løpet av noen måneder klarte mannen å lure både meglere og privatpersoner ved minst seks boligkjøp, til en verdi av over 40 millioner. Mannen ble godkjent som finansiering, med eide ikke nåla i veggen.

For abonnenter

DRAMMENSDISTRIKTET: Megleren husker ham som tillitvekkende. Pent kledd og veltalende. Mannen tok kontakt med ham første gang utpå høsten 2017 for å kjøpe leiligheter på Nordre Jarlsberg brygge i Sande. Et nytt boligprosjekt med eksklusive leiligheter.

De to leilighetene mannen var interessert i hadde en prislapp på henholdsvis åtte og ti millioner.

– Vi hadde flere møter for å snakke om hvilke leiligheter han ville ha. Han var godt forberedt til møtene og visste mye om prosjektet, forteller megleren.

Megleren jobber ikke lenger i det aktuelle selskapet, og ønsker av hensyn til sin tidligere arbeidsgiver ikke å stå fram med navn.

Den tidligere megleren forteller at leilighetskjøpene skulle finansieres med penger fra salget av et selskap mannen hadde bygget opp. Mannen hevdet at han hadde solgt firmaet sitt for en stor sum penger og at han kun ventet på å få pengene utbetalt.

– Alt han fortalte så ut til å stemme. Han hadde blant annet med seg avisutklipp som omtalte ham og gründervirksomheten hans. Han virket veldig sannferdig, forteller megleren.

Mannen signerte så kjøpekontrakt på leilighetene han hadde sett seg ut på til sammen 20 millioner kroner. Siden dato for byggestart ennå ikke var bestemt, ble ingenting betalt inn.

En underskrift var alt som trengtes.

Les også

– Hvis folk hadde visst det vi vet, hadde ingen brukt megler

Mannen forsvant

Mannen ønsket imidlertid å gjøre endringer i disse leilighetene. Megler på sin side ville ikke gjøre noen endringer før mannen hadde betalt inn et forskudd.

– Da vi ønsket innbetaling av forskuddet begynte forviklingene og unnskyldningene. Det ble mer og mer vanskelig å få kontakt med ham og forskuddet uteble, sier megler.

Ifølge megler fortalte mannen i løpet av prosessen med leilighetskjøpet, at han var syk. Han skal også ha sagt at sykdommen gjorde at han med jevne mellomrom ble sengeliggende og ikke kontaktbar.

Nå gikk det lengre og lengre tid mellom hver gang megleren hørte fra ham, og til slutt forsvant han fullstendig.

– Vi måtte bare kansellere kjøpet, sier megler.

Samtidig med kjøpet av leilighetene på Nordre Jarlsberg brygge, var mannen imidlertid involvert i et annet leilighetskjøp i samme område og gjennom samme megler.

Dette var en brukt leilighet, som mannen sa han ville kjøpe til sin gamle mor.

Bud ble lagt inn, og budet ble akseptert av selger, til tross for at megler opplyste at det var risiko ved finansieringen av kjøpet.

Mannen oppga også her egenkapital som finansiering, altså kontanter etter salget av firmaet sitt, noe som er vanskelig for megler å få kontrollert.

Denne risikoen plikter imidlertid megler å informere selger om, siden selger i verste fall kan bli sittende igjen med en kjøper som ikke har mulighet til å gjøre opp for seg.

Selgeren i Sande hadde slitt med å få solgt leiligheten, og var villig til å ta denne sjansen.

Men da overtakelsesdatoen kom, var mannen som sunket i jorden, og pengene var det ingen som så snurten av.

Heldigvis dukket det opp en ny kjøper like etterpå, slik at salget gikk i boks.

Punget ut 87.000 kroner for én kvadratmeter

– Man ble jo lurt

– Man ble jo lurt, uten at det ble noe reelt økonomisk tap ut av det, sier megler, som forteller at han ikke var alene om å ta avgjørelsene i forbindelse med disse kjøpene.

Nemlig å selge til en person som ikke kunne legge fram noen reell form for dokumentasjon på at han faktisk hadde penger, eller eiendeler.

– Vi var flere meglere som diskuterte mannen. Han virket imidlertid troverdig og det er ikke alt som er mulig å sjekke, mener han.

Eiendomsmegleren innrømmer at han ikke er «noen detektiv», men at han undersøkte at firmaet til mannen eksisterte, noe det viste seg å gjøre.

Et kjapt nettsøk Drammens Tidende har gjort, viser at firmaet mannen oppga som finansiering hadde null kroner i omsetning i 2016 og 2017, negativt resultat og ingen eiendeler.

Eiendomsmegleren tror at flere kan komme unna med slike historier i forbindelse med boligkjøp.

– Det er lett å jukse seg til noe sånt, en periode i alle fall, før man blir kjent for det, mener han og viser til blant annet bankers taushetsplikt rundt kundeforhold.

LES OGSÅ: Kuppet toppleilighet til 12,9 millioner, men så trakk kjøper seg

«Kjøpte» seks boliger

Og det var nettopp det vår mann her gjorde.

I løpet av et par måneder «kjøpte» mannen ytterligere to leiligheter og ett hus – altså til sammen seks boliger i drammensdistriktet: De to leilighetene på Nordre Jarlsberg brygge, leiligheten i Sande, en leilighet på Strømsø i Drammen, en toppleilighet på Union brygge, og et bolighus i Krokstadelva.

Bortsett fra leilighetene på Nordre Jarlsberg brygge, var dette leiligheter og hus mannen fortalte at han skulle gi til venner og familie. Boligkjøpene hadde totalt en verdi på til sammen 30–40 millioner kroner.

Vennene og familie skulle stå som kjøpere, mens han skulle betale.

Etter at bud var akseptert og kjøpekontrakter skrevet, viste det seg at mannen slett ikke hadde penger til å gjøre opp for seg. Ved de fleste kjøpene forduftet mannen fullstendig.

Tilbake satt selgere med skjegget i postkassen, noen av dem med tap i hundretusenklassen, blant annet fordi de måtte selge på nytt.

LES OGSÅ: Toppleilighet steg 7,5 millioner kroner i verdi på tolv år

Teknologi-millioner

Ved alle boligsalgene er det fellestrekk.

Mannen skal ved samtlige kjøp ha fortalt utrolige historier om vellykkede forretninger, salg av firmaer og at han var god for hundrevis av millioner.

Blant annet skal han ha hevdet at han var en del av det norske teknologimiljøet som utviklet og solgte programvaren Siri til Apple for mange millioner. (Siri lar deg styre telefon og nettbrett ved hjelp av stemmen din, journ.anm.).

Han skal også ha sagt at han skulle kjøpe leiligheter til 50 av sine nærmeste venner.

Til tross for at historiene mer eller mindre ikke var til å tro – og uten noen som helst slags form for reell dokumentasjon – klarte han å få både meglere og privatpersoner til å tro på det. 

– I etterpåklokskapens lys, er det lett å si at vi var naive, sier megleren som solgte mannen leilighetene i Sande.

LES OGSÅ: Pusset opp villa for flere millioner på Danvik

Meglers ansvar

Eiendomsmeglerloven er klar på hva formålet med å bruke megler er:

«Lovens formål er å legge til rette for at omsetning av fast eiendom ved bruk av mellommann skjer på en sikker, ordnet og effektiv måte, samt å legge til rette for at partene i handelen mottar uhildet bistand.»

Tormod Boldvik, leder av Telemark, Vestfold og Buskerud Eiendomsmeglerforening, understreker at meglers oppgave er å sørge for at selger har et best mulig beslutningsgrunnlag når de aksepterer et bud.

– Som selger ville jeg forventet at megler var tydelig på hva som var blitt gjort av kontroll med tanke på finansiering. Hvis det er usikkerhet knyttet til finansiering, så må megler gjøre selger kjent med dette. Da er det selgers valg om man vil gå inn i en avtale eller ikke.

Fire av boligkjøpene mannen var involvert i ble håndtert av Eiendomsmegler 1, ett ble håndtert av Aktiv eiendom, og den siste leiligheten ble kuppet før visning, slik at selger selv ble sittende igjen med regningen.

Mannen bak alle kjøpene hadde ingen penger å betale med, da det kom til stykket. Han er ikke registrert som eier av noen bolig.

LES OGSÅ: Cecilie (41) fra Drammen overtar Holmsbu Bad og Fjordhotell

Hadde de beste intensjoner

Drammens Tidende har møtt mannen som kjøpte eller ble oppgitt som finansiering ved alle disse boligkjøpene. Han hevder at han hadde penger da han kjøpte boligene, men at forhold han ikke rår over førte til at pengene forsvant.

I dag sitter han igjen uten penger, forteller han.

Mannen ønsker også å presisere at bak det hele lå et sterkt ønske om å hjelpe.

– Jeg har hatt de aller beste intensjoner, sier han.

Eiendomsmeglerkontorene som var involvert i disse salgene viser til taushetsplikten. De ønsker ikke å uttale seg i forbindelse med denne saken.

– Ingen kommentar, sier megler og daglig leder i Aktiv Drammen, Ole Anders Bjerkedok.

Ola Amundsen, daglig leder ved Eiendomsmegler 1 Buskerud og Vestfold, og Kent Salte, avdelingsleder ved Eiendomsmegler 1 Drammen, svarer det samme.

– Vi ønsker ikke å uttale oss om enkeltsaker.

LES OGSÅ: Leiligheter har stått tomme i flere år

– Ikke grundig nok

Forbrukerrådet, ved Thomas Iversen, kommenterer saken på følgende måte:

– Slik saken beskrives synes det som eiendomsmegleren ikke har gjort en grundig nok jobb, hverken med å sjekke finansiering, eller å gi råd til kundene, sier Iversen, som er fungerende leder for Forbrukerdialog ved rådet.

Iversen understreker at megler har ansvar for at bolighandelen blir sikker, ordnet og effektiv, for både selger og kjøper.

– Dette inkluderer også en kvalitetssjekk av at finansieringen til kjøper er i orden.

– De selgerne som har tapt penger, kan klage til Reklamasjonsnemda for eiendomsmeglingstjenester, avslutter Iversen.

Kommentarer til denne saken