Farevarsel for skogbrann er avsluttet – bålforbudet gjelder fortsatt

AVSLUTTET: Etter tre måneder er farevarslet for skogbrannfare i Sør-Norge avsluttet. Den kan imidlertid fortsatt være brannfare på steder der det for eksempel er vissen lyng og busker. Bålforbudet gjelder fortsatt til 15. september.

AVSLUTTET: Etter tre måneder er farevarslet for skogbrannfare i Sør-Norge avsluttet. Den kan imidlertid fortsatt være brannfare på steder der det for eksempel er vissen lyng og busker. Bålforbudet gjelder fortsatt til 15. september. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

All regnet vi har fått i det siste har ført til at meteorologene har avsluttet det generelle farevarselet for skogbrann. Ifølge Drammensregionens brannvesen har det ikke kommet nok nedbør til at bålforbudet oppheves.

DEL

DRAMMENSDISTRIKTET: Temperaturene er lavere og det regner litt oftere. Dermed er det mange som spør: Er bålforbudet opphevet? Nei, det er det ikke.

Farevarsel for skogbrannfare, og bålforbud er nemlig to forskjellige ting.

– Det har ikke kommet regn av vesentlig betydning, derfor vil vi ikke oppheve bålforbudet, sier pressekontakt Tina Brock i Drammensregionens brannvesen.

LES OGSÅ: Ansatte slukket oppvaskmaskin-brann i barnehage

Fortsatt forbudt

– Folk skal ikke la seg lure av skogbrannindeksen til yr.no. Den forandrer seg gjennom hele sommeren. Vi vil at folk skal høre på oss, og ikke yr, sier hun.

Hun forteller at folk stadig henvender seg til brannvesenet med spørsmål om hva de faktisk har lov til.

Åpen ild i skog og utmark er forbudt fra 15. april til 15. september. Dette gjelder bål, grill, engangsgrill og bålpanne. En regnværsdag innimellom er altså ikke nok til å oppheve bålforbudet.

– Vi opphever ikke et forbud som er nedfelt i en forskrift. Hva andre brannvesen gjør har vi ikke kontroll på, sier hun.

Les hva som gjelder for kommunene i vårt distrikt.

Saken fortsetter

Drammensregionens brannvesen hadde 21 skogbranner i juli.

Drammensregionens brannvesen hadde 21 skogbranner i juli. Foto:

LES OGSÅ: 200 kvadratmeter skog brant

– Lang periode

Fram til nå har det vært stor skogbrannfare i store deler av Sør-Norge. Farevarselet for skogbrann ble for første gang sendt ut 15. mai.

Det betyr at farevarslet varte i tre måneder.

Ifølge statsmeteorolog John Smits, er det første gang han har opplevd at de har sendt ut et farevarsel for skogbrannfare over en så lang periode.


Meteorologene oppfordrer folk til fortsatt å følge lokale myndigheters instruksjoner. For eksempel kan det fortsatt være brannfarlig på steder med vissen lyng.

– Drammensregionens brannvesen hadde 21 skogbranner i juli. For å redusere sjansen for en stor skogbrann er det viktig at folk forstår, og tar nødvendig ansvar når de ferdes i skog og mark, sier Brock.

LES OGSÅ: Derfor kan Drammenselva bli misfarget

Artikkeltags