Drammens Tidende mener: En seier for Solveig, og for Drammen

Av

Vi trenger historier som den Solveig Røine har kjempet mot mektige Bane Nor, fordi vi altfor ofte gir opp, eller finner oss i at så lenge mektige aktører har bestemt seg, så nytter det ikke å kjempe imot.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er tre måneder siden Drammens Tidende skrev om Solveig Røines kamp for å bevare kaffebaren Jovialen på Drammen stasjon.

Hun hadde fått signaler fra jernbanegiganten Bane Nor Eiendom om at en internasjonal kaffekjede skulle inn i de tomme nabolokalene, noe som ville betydd kroken på døra for Røine.

Historien vakte enormt engasjement i drammenssamfunnet, og nettkampanjen Vi trenger bare én kaffebar på jernbanen: Jovialen samlet inn nær 4000 underskrifter. Den store oppmerksomheten fikk Bane Nor Eiendom til å revurdere planene sine.

– Det hjalp med litt opprør, uttalte en optimistisk Solveig Røine etter å ha møtt Bane Nor Eiendom til forsoningsmøte i desember og videre dialog om utvikling av stasjonslokalene.

Nå kan hun og de trofaste ansatte på Jovialen trekke et endelig lettelsens sukk. Denne uken ble det nemlig klart at det er Solveig som skal inn i det tidligere Vita-lokalet. Hun kapret med andre ord krembeliggenheten for kaffesalg, rett ved hovedinngangen til stasjonen.

Historien om Solveig Røine er en klassisk David mot Goliat-historie, som viser at det går an å påvirke selv om det ser som mørkest ut. Vi trenger slike historier, fordi vi altfor ofte gir opp, eller finner oss i at så lenge mektige aktører har bestemt seg, så nytter det ikke å kjempe imot.

Dette er grunnen til at også Drammens Tidende engasjerte seg i Solveigs kamp mot Bane Nor Eiendom. Her stod den lille, lokale gründer-kvinnen, en av dem som har blitt selve symbolet på det spirende bylivet i og rundt Strømsø torg, opp mot et stort, statlige foretak tilsynelatende blottet for menneskelighet og samfunnsansvar.

Som vi skrev i en tidligere leder: Det eneste håpet Solveig og hennes ansatte kan håpe på nå, er at politikere, kunder og lokale støttespillere kan utøve press overfor Bane Nor.

Om de fikk så mye hjelp av politikerne, er uvisst. Men kundene, avisomtalen og det lokale presset ble stort nok til å få Bane Nor bokstavelig talt på banen.

Og når mennesker først møtes, kan ting skje. Selv bak det ansiktsløse Bane Nor befinner det seg mennesker med både hode og hjerte, og som tydeligvis fikk øynene opp for potensialet i Solveig og hennes medhjelpere i Drammen. Det skulle egentlig bare mangle, men Bane Nor skal ha honnør for å ha tatt denne ekstra runden.

Selv om de ikke leker business, og helt sikkert vil stille høye krav, så viser de med dette at de tar det samfunnsansvaret vi bør kunne forvente av en statlige aktør.

Denne historien er også en seier for Drammen og det lokale næringslivet. Vi heier på lokale gründere, som tør å satse, som får til noe – kanskje mot alle odds – og som bidrar til at byen blir litt triveligere. Altfor ofte blir småaktører presset ut av store kjedekonsern, som har fordeler i kraft av at de nettopp er store og mektige. Vi skal heie på dem også, fordi de kan bidra til både byliv og arbeidsplasser. Men det kommer an på hvor det skjer, og med hvilke konsekvenser.

I tilfellet Jovialen er det ingen tvil om at både fornuften og følelsene seiret. Solveig Røine har gjentatte ganger takket for støtten hun har fått, også fra lokalavisen. Med dette sier vi takk det samme, og lykke til videre.

Les også:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags