Gå til sidens hovedinnhold

Drammens Tidende mener: På tide med en statsråd fra drammensregionen, Erna

Artikkelen er over 1 år gammel

Sist Høyre hadde en statsråd fra drammensområdet var da Mona Røkke var justisminister på begynnelsen av 1980-tallet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når Siv Jensen og hennes statsråder leverer fra seg nøkkelkortene etter mandagens Frexit, begynner Erna og de som er igjen av firepartiregjeringen å stable en ny kabal.

Kanskje vil en ny blågrønngul regjering vise seg fram på slottsplassen allerede fredag.

Sju Frp-statsråder forsvinner ut, noe som betyr at statsminister Erna Solberg må finne nye kandidater til å bekle de viktige posisjonene som finansminister, justis-, olje- og energiminister og samferdselsminister. Frps farvel til regjeringen Solberg gir også en mulighet til å slanke regjeringen. Det er for eksempel ikke sikkert at Erna lenger vil prioritere å kle seg med en eldreminister og en egen beredskapsminister, noe som har vært rene symbolposter for Frp i regjeringen.

Ved regjerings- og statsrådsskifter er det alltid knyttet stor spenning til hvem som skal få æren av å sitte ved kongens bord. Det har også blitt en kamp mellom distrikter og regioner om å få sine kvinner og menn inn i maktens innerste korridorer. Det ble for eksempel opprør i Trøndelag Høyre da Linda Hofstad Helleland for et år siden ble vraket som minister da KrF gjorde entré i regjeringen. – Det er en arroganse overfor landsdelen som jeg ikke hadde forventet av Erna Solbergs regjering, uttalte ordførerkandidat Ingrid Skjøtskift, Høyres ordførerkandidat i Trondheim, til VG.

Men er det noen som har grunn til å klage over manglende representasjon i regjeringer, så er det drammensregionen. Det er det nå en gyllen anledning for Erna å endre på.

Regjeringskrisen åpner for Buskerud-makt. Disse tre kan ha sjans

Det vil selvsagt være en eller annen plass i regjeringsapparatet for folk fra drammensområdet, som statssekretærer og politiske rådgivere. Men denne gangen bør vi sikte høyere.

Her er i så fall listenmed aktuelle kandidater fra vårt område: Linda Hofstad Helleland er nok det aller sterkeste kortet til å gjøre comeback i trepartiregjeringen, men også ektemannen Trond Helleland vil være godt skodd for regjeringsdeltakelse nå, for eksempel som samferdselsminister, selv om han nok er trygg å ha som parlamentarisk leder nå som Frp skal spille solo i Stortinget. Lier-ordfører Gunn Cecilie Ringdal, som i 2007 var Ernas høyre hånd under valgkampen og sitter i Høyres arbeidsutvalg, er også et godt statsrådsemne og kan med sin bakgrunn som jurist, for eksempel bekle en justisministerpost. Kristin Ørmen Johnsen har en viktig post som leder av kultur- og familiekomiteen på Stortinget, men hun er en gjennomfører som også ville gjort en utmerket jobb som minister. Andre navn er Unge Høyre-leder og liung Sandra Bruflot og statssekretær og tidligere ordfører i Øvre Eiker Anders Werp. Gruppeleder for Høyre i Oslo, Eirik Lae Solberg, har blitt en tydelig profil i partiet. Han er opprinnelig drammenser og bør også tas med i regjeringskabalen som nå starter.

Sist vi hadde en statsråd fra drammensområdet var da Helen Bjørnøy (SV) var miljøvernminister i regjeringen Stoltenberg fra 2005 til 2007. På den borgerlige siden må vi mye lengre tilbake i tid. For hvis vi holder Linda Hofstad Helleland utenom, må vi helt tilbake til 1981 for å finne en statsråd herfra, da Mona Røkke (H) var justisminister fram til 1985.

Derfor bør Erna de neste dagene lete ekstra godt blant Høyre-medlemmene på denne siden av Viken. Det handler selvsagt om å rigge en regjering med de beste folkene, å ta hensyn til kjønn, helst etnisitet og distriktsprofil, samtidig som man må ha igjen nok av forhandlingsdyktige sluggere på Stortinget til å skaffe flertall for regjeringens politikk der. Men regjeringen trenger folk fra en region som vår. Vi er vant til å tenke helhet, og ikke bare kjempe for eget distrikt. Vi er en region som sjelden er bortskjemt med å få i pose og sekk, som sjelden stiller krav og som sjelden står først i køen. Drammensregionen er for øvrig en befolkningstung region og et viktig område for Høyre å sanke velgere. Derfor kan det være lurt å peke ut en statsråd herfra inn mot stortingsvalget i 2021.

Det er ikke for mye forlangt.

Kommentarer til denne saken