Gå til sidens hovedinnhold

Drammens Tidende mener: Riktig å avkriminalisere narkotika for de tyngste brukerne

Artikkelen er over 1 år gammel

Men det kan bli utfordrende å kommunisere at narkotika fortsatt er ulovlig.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rusmisbrukere skal få behandling, ikke straff. De som ruser seg, har et helseproblem og skal ikke stigmatiseres som kriminelle.

Dette er tankegangen som ligger bak rusreformutvalgets arbeid, som torsdag la fram sin rapport med nettopp tittelen Fra straff til hjelp, og som av helseminister Bent Høie omtaler som historisk. Fra juss til helse var også hovedbudskapet til Stoltenbergutvalget allerede i 2011, men det er nå politikken blir gjennomført, ifølge Høie i løpet av de neste to årene.

Rusdebatten som gjennom årenes løp har vært både polarisert og hard, er i ferd med å mildne. I de fleste partier er det nå stuerent å mene at det er bedre å behandle enn å straffe. I KrF, Sp og Frp er skepsisen størst, men i Høyre og Ap stiller seg de fleste seg bak en rusreform. Derfor er det ikke så mange som vil protestere på at rusreformutvalget foreslår å tilby hjelp og ikke straff for besittelse av narkotika til eget bruk.

Overdosestatistikken, der Norge er i toppen med nær 300 dødsfall i året, er et argument i seg selv for å skifte perspektiv.

En avkriminalisering betyr ikke legalisering. Ifølge rusreformutvalget skal den som pågripes for mindre alvorlig narkotikalovbrudd, få tilbud om hjelp eller krav om å delta i mer langvarige behandlingsprogram.

Modellen er hentet fra Portugal, som allerede i 2001 avkriminaliserte og omtales ifølge forskning.no av forskere og Verdens helseorganisasjon (WHO) som en suksess. Det er blant annet registrert færre overdosedødsfall og rusrelatert kriminalitet, staten har færre utgifter som følge av misbruk, flere får behandling og hjelp til å komme i arbeid, og det problematiske rusmisbruket har falt.

Rusreformen ser ut til å være ukontroversiell. Selv avholdsorganisasjoner som Actis og Blå Kors støtter prinsippet i reformen, og politidirektør Benedicte Bjørnland innrømmer at straffesporet overfor de tyngste rusmisbrukerne ikke fungerer og at helsehjelp er bedre.

Bjørnland og flere instanser innenfor lov og orden-etatene er likevel bekymret over signaleffektene en avkriminalisering kan innebære, særlig overfor ungdom. Erfaringene fra Portugal viser at cannabisbruken blant unge har økt og er tre til fire ganger høyere enn i Norge. Selv om det nok kan være andre årsaker til at cannabisbruken blant ungdom går opp, for eksempel at det blåser en liberaliseringsvind over store deler av den vestlige verden, så har de som skal kommunisere den norske rusreformen, en stor utfordring med å tydeliggjøre at narkotika, inkludert cannabis, fortsatt er ulovlig og potensielt helseskadelig.

Kommunene kommer også til å få en jobb å gjøre fremover, med å si ifra at dersom de skal ha ansvaret for tjenestetilbudet for de rusavhengige, slik rusreformutvalget foreslår, så må det følge med penger. Grunnen til Portugal-modellen er en suksess, er nettopp at det er satset ordentlig på behandlingsapparatet, ikke nødvendigvis avkriminaliseringen i seg selv.

Derfor bør rusdebatten fremover fortsette å handle om hjelp, og ikke spore av i en legaliseringsdebatt.

Les også:

Les også

Burde vi legalisere hasj? Og hva da med LSD, heroin eller andre rusmidler?

Les også

Eldre enkemann dømt for å kjøpe heroin til leieboer

Kommentarer til denne saken