– Vi har aldri sagt at vi skal gi tilbake klubben for én krone.

Uttalelsen stammer fra Per Kristian Helling i Drammenspatriotene AS. Og det har de all rett til å mene.

Siden 2005 har Drammenspatriotene med Atle Kittelsen i spissen eid Strømsgodset Fotball. Alle kontrakter er på investorenes side. Formelt har de rettmessig krav på 50 prosent av verdiene i klubben.

Men de kan ikke forvente at alle supportere med kjærlighet for Strømsgodset er enige. For på folkemunne skapes det lett rykter om hvorfor investorene ikke vil slippe klubben ut av patriotenes klør uten å få med seg noen siste kroner ut av klubben. For mannen i gata er det ikke til å bli klok på at Drammenspatriotene ikke lar Strømsgodset gå videre med nye - og villige - investorer. For eksempel for én krone.

Det største image-problemet Drammenspatriotene har i dag, har de til en stor grad påført seg selv ved å være innesluttet, hemmelighetsfulle og lite åpne over flere år. De siste årene har eierne vært nær sagt usynlige i offentligheten, og de mange spørsmålene rundt klubben har stått ubesvart.

Kort sagt: Deres historie blir ikke kjent ved å tie om den. Derfor er Drammenspatriotene i den klemma at deres versjon av Strømsgodset-eventyret er en ganske annen enn den offentligheten kjenner til.

Versjon 1. Dette er det vi vet: Ifølge daglig leder Dag Lindseth Andersen har Strømsgodset fått rundt 50 millioner kroner fra Drammenspatriotene AS siden 2005. 44 millioner kroner er tilbakeført til Drammenspatriotene AS.

Denne versjonen tilsier at Drammenspatriotene mangler seks millioner kroner på å få igjen alt de investerte for å redde byens stolthet.

Det er på bakgrunn av denne versjonen at supportere spør: Regnet ikke investorene med at det skulle koste noe å redde en pengelens fotballklubb? For de gjorde det vel ikke for å tjene penger? I 2005 da patriotene rykket inn og reddet Strømsgodset, ble det kommunisert at det var av kjærlighet til klubben. En slags gave til oss alle, rett og slett.

Versjon 2. Dette er den alternative: Investorene har en tilleggsdimensjon, som verserer ubekreftet i lukkede miljøer. Den kom blant annet fram da supporter-krefter for noen måneder siden truet med en tribuneprotest mot Drammenspatriotene. Kort tid etter ble det avholdt et møte mellom Kittelsen og GodsetUnionen. Siden det møtet har det vært stille fra GodsetUnionen, en supportergruppe tilsynelatende uten meninger om klubbens framtid.

Drammenspatriotenes versjon er at det finnes ytterligere millioner som investorene har tatt fra egen lomme, blant annet for å gjøre opp gjeld. I sum skal det skal dreie seg om et to-sifret millionbeløp. Stemmer tallene, gir det et litt annet bilde av patriotene.

I tillegg står det verdier i klubben i dag som investorene har vært med på skape: En egenkapital på ni millioner, salget av Jakob Glesnes, ukjente og potensielt gullkantede klausuler i salget av Martin Ødegaard - og verdien på dagens spillerstall.

For Helling og Drammenspatriotene synes det åpenbart at alt dette er verdt mer enn én krone. Og at klubben har store verdier som Drammenspatriotene faktisk er villige til å se bort fra, dersom de får «en liten del». De kan ha helt rett i dette, det får tiden vise. Hva det betyr, ønsker ikke Drammenspatriotene å gå inn på.

Men for alle som bryr seg om Strømsgodset, handler det om noe ganske annet nå:

Investorer kan eie så mange aksjer de vil, men en klubb som Strømsgodset vil alltid tilhøre folket. Supportere lurer ikke på hva prisen på en exit for rikfolk skal være. De har det samme spørsmålet trener Henrik Pedersen trolig stiller seg: Hvilke spillere kunne ha vært på vei inn om situasjonen var løst.

Og: Når kan vi begynne å snakke om poeng heller enn penger?

For Drammens Tidende er det åpenbart at klubbens framtid burde ha vært løst tidligere enn dette, til beste for drammensregionens stolthet. Det ansvaret har Drammenspatriotene. Det ansvaret har Strømsgodset. Dersom makta skal tilbake til Strømsgodset, bydelsklubben fra Gulskogen.