Gå til sidens hovedinnhold

Drammenser dømt til 7,5 års fengsel for terrorplanlegging i Italia

Artikkelen er over 1 år gammel

Italienske myndigheter mener 46-åringen fra Drammen har deltatt i terrorplanlegging sammen med mulla Krekar.

DRAMMEN/ITALIA: Mandag kveld ble mulla Krekar dømt til 12 års fengsel for terrorplanlegging i Italia. Italienske myndigheter mener han har vært leder av terrornettverket Rawti Shax.

Krekar ble dømt sammen med to andre norske statsborgere, og en av dem, en 46 år gammel mann, er bosatt i Drammen. 46-åringen ble pågrepet i en koordinert aksjon 11. november 2015 hvor 17 personer ble pågrepet over hele Europa.

Skjulte mikrofoner

På bakgrunn av avlytting mener italienske myndigheter at 46-åringen var Krekars høyre hånd, og at han hadde flere oppgaver innen det påståtte terrornettverket.

Han skal blant annet ha vært budbringer mellom Krekar og resten av organisasjonen da Krekar satt fengslet i Kongsvinger fengsel. Politiet hadde plassert skjulte mikrofoner på besøksrommet og italienske myndigheter mener opptakene beviser terrorplanlegging.

Rettssaken mot Krekar, drammenseren og de andre tiltalte skulle begynt i mars 2017, men ble utsatt flere ganger blant annet fordi Krekar og de to andre nordmennene ikke ville reise til Italia for å være med i rettssaken.

Mandag kveld ble de tre dømt i Italia selv om de ikke var til stede. Drammenseren ble dømt til sju og et halvt års fengsel.

Drammens Tidende har ikke lyktes med å få tak i 46-åringens forsvarer, advokat Solveig Høgtun, men hun har tidligere uttalte at han nekter straffskyld.

Blir ikke pågrepet

Få timer etter dommen falt ble Krekar pågrepet hjemme i Oslo, men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil foreløpig ikke pågripe drammenseren. Han var fengslet et par måneder etter pågripelsen i 2015, men har siden vært på frifot.

– De to øvrige er også internasjonalt etterlyst, men kan ikke utleveres ettersom de er norske statsborgere og ble derfor ikke pågrepet, sier PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til NTB.

Hva som skjer med drammenseren videre blir opp til påtalemyndigheten å avgjøre.

– Det er opp til norsk påtalemyndighet å vurdere om vilkårene er til stede for pågripelse. Vår vurdering, basert på at de to er norske borgere og ikke kan utleveres, er at det derfor heller ikke er grunnlag for å pågripe dem med bakgrunn i italienske myndigheters etterlysning, sier Hugubakken.

Drammens Tidende har også forsøkt å få tak i den dømte 46-åringen uten å lykkes. 

LES OGSÅ: Drammenser tiltalt for terrorplanlegging møter ikke i retten i Italia

Avlyttet drammenseren med skjulte mikrofoner