DRAMMENSDISTRIKTET: Nå er påmeldingen til årets Ung Kultur Møtes (UKM) i Buskerud i gang.

Er du i alderen 10–20 år kan du delta, og det nesten med hva som helst. Dans, teater, band, film, kunst, litteratur, standup, teknikk og som arrangør.

– Dette er et av de få ungdomsarrangementene hvor de unge både kan være foran og bak scenen. Dessuten er det veldig stor sjangerbredde. Dette er en gyllen mulighet for unge å bli kjent med likesinnede. Også er det jo gratis, sier daglig leder i UKM Buskerud, Elisabeth Bjørke Knudsen.

– Har jo så mye å by på

UKM er Norges største kulturarrangement for ungdom. 25.000 ungdommer deltar i hele landet hvert år. Påmeldingen for 2018 er nå åpnet i alle kommunene som arrangerer UKM, så nå kan ungdommen melde seg på der de bor.

– Totalt i fylket ligger vi i rute med påmeldinger, men her i byen henger vi litt etter. Drammen har jo så mye å by på, sier Bjørke Knudsen.

– Mange tror det er farlig å delta, men det er det virkelig ikke. Dette er en møteplass hvor alle kan prøve seg med nesten hva som helst. Vi har jo hatt alt fra deltakere med jojo på scenen til black metal, legger hun til.

UKM-lederen synes det hadde det vært kjempespennende å få med flere forskjellige kulturer.

– Er det én kommune i Norge som har et stort mangfold å by på så er det Drammen. Hvis oss hva du kan, oppfordrer hun.

LES OGSÅ: Rimelige godbiter på Union Scene for barns vårmeny

Sterkt UKM-fylke

– Dette er det morsomste jeg driver med, det er så flott å se ungdommen blomstre. Jeg digger UKM, sier Bjørke Knudsen.

Buskerud er et svært sterkt UKM-fylke, og i 2017 hadde de over 1.200 deltakere fordelt på 19 kommuner.

– I 2018 skal vi bli enda flere og vi jobber stadig med at det skal skje ting hele året, lover hun.

UKM-lederen ønsker også ungdommer som vil være med på å arrangere UKM i sin kommune. Kanskje du har interesser innenfor teknikk og vil være med på å styre lyd eller lys? I tillegg trenger de også ungdommer som vil være med og bidra på flerkameraproduksjon, foto, tekst og sosiale medier.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke feire bursdagen din på Facebook

– UKM har brakt oss mye nærmere hverandre

UKM er ikke ment som en konkurranse, målet er å få fram bredden i de unges kulturuttrykk. Men det er mulig å gå videre til fylkesmønstring, og deretter til landsfestivalen som arrangeres i juni hvert år. Juryen ser etter originalitet, kreativitet, publikumskontakt og kvalitet.

Rockebandet Beat2Fire fra Nærsnes i Røyken gikk videre til landsfestivalen i Sandnes i fjor, og har siden fått mye sceneerfaring og gode tilbakemeldinger. Blant annet som pauseinnslag under MGP Junior i fjor.

– UKM har brakt oss mye nærmere hverandre som band. Jeg er så glad vi meldte oss på, sier Jonas Thrana Jensen fra Beat2Fire.

LES OGSÅ: Thea og Sarah har snappet med hverandre i 461 dager

Celebert selskap

– Første gang vi meldte oss på UKM var det mest fordi det virket morsomt. Det var veldig gøy å møte andre med samme interesser som oss. I fjor var det tredje året vi deltok, og det var helt fantastisk å komme videre til landsfestivalen. Vi har fått mange nye venner gjennom UKM, og mye sceneerfaring foran svært forskjellige publikum, sier Jonas.

Hvis du eller dere skulle være så heldige å gå videre til landsfestivalen, kan dere havne i selskap med tidligere vinnere som Karpe Diem, Eva Weel Skram, Mathias Eick, Hanne Hukkelberg, Jaga Jazzist og Odd Nordstoga.

Hvis du vil melde deg på årets UKM, klikk på kommunen der du bor her.