Vil spraye lovlig i Drammen

Bilder fra den gang Brakerøyaveggen var full av graffiti.

Bilder fra den gang Brakerøyaveggen var full av graffiti. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Nulltoleransen mot graffiti er fortsatt en rød klut. På null tid fikk nettgruppa Brakerøyaveggens venner stor respons.

DEL

DRAMMEN: Fredag i forrige uke monterte graffitikunstner Joakim Steen Eggum (30) et før-og-nå-bilde av Brakerøyaveggen, og la det ut på Facebook. Siden har det strømmet på med bilder og kommentarer fra entusiaster som savner tiden da det fantes steder man lovlig kunne utfolde seg med sprayboks i Drammen.

– Responsen var fantastisk, og siden er spredd videre ut over landets grenser. Det viser at folk er opptatt av kvalitetsgraffiti og kunst generelt, slår Eggum fast.

KJØR DEBATT: Bør Drammen få lovlige graffitivegger? Si din mening i kommetarfeltet og i avstemningen til høyre

SE BILDER: Brakerøyaveggens venner egne grafittibilder
LES OGSÅ: Fra fargerik til grå

Totalitært

Vi står på en grusslette et steinkast bortenfor gamle Fjellheim skole og skuer utover den grå flaten som bretter seg rundt banens nordøstre hjørne. Det var da idrettsbanen ble flyttet på nittitallet at den enorme muren kom opp, og ble et populært objekt for graffitikunstnere fra fjern og nær. Et par lokale talenter fikk til en bruksavtale med kommunen, og gjennom et snaut tiår blomstret veggen av stadig nye signaturer og uttrykk.

Drammen har blitt et pent skall, og har mistet litt av sjelen. Den vil vi nå være med på å ta tilbake

Men etter hvert fikk miljøet skylden for at også andre flater i byen ble dekorert, og en julidag for ni år siden ble veggen derfor sandblåst og malt grå, for å unngå «smitteeffekt» fra den lovlige veggmalingen. Det utløste et sinne og en fortvilelse Eggum fremdeles kjenner.

– Det er så totalitært. Jeg gråt nesten da jeg nå var her igjen og tok bilde av den grå veggen. Kontrasten var slående da jeg satte det sammen med et av de fargerike bildene fra storhetstida, derfor la jeg det ut, sier han.

LES OGSÅ: Vil ha veggen åpnet

Bildebank

Brakerøyaveggens venner skal nå være en arena for omkamp.

– Jeg er drammensgutt, og har opplevd hva veggen har betydd for graffitikunsten. Hovedmålet er å få åpnet den igjen, jeg tror tida er moden for det, sier Eggum.

Sommeren i fjor brukte han og kompisen Ronny André Kolås på å dekorere Nøstedhallen med graffiti. Han var også kursleder da ungdomshuset G60 inviterte til kurs i gatekunst tidligere i år. Graffitikunstverkene hans har vært vist på gallerier flere ganger.

Han håper facebooksiden kan fungere som en historisk bildebank, som viser alt det positive som var her.

KJØR DEBATT: Bør Drammen få lovlige graffitivegger? Si din mening i kommetarfeltet og i avstemningen til høyre

LES OGSÅ: Vil ha grafitti i stuen

Filmet nulltoleransen

For det finnes flere blikk. I 2005 så Joakim Throndsen (lite bilde) det politiske i den kategoriske kneblingen han mente graffitien led under, og laget en halvtimes film sammen med kameraten Thomas W. Knutsen. Resultatet ble dokumentaren «Streker som samfunnet hater», med undertittel «Når vi ikke liker det, forbyr vi det».

Her intervjues blant annet utøvere i flere aldre, politiet og graffitiforsker Cecilie Høigård. Til sammen tegnes et bilde av nulltoleranse som en utdatert strategi.

– Nittitallet og holdningen til tagging og hiphop som farlig er ferdig. Nå er hihop blitt r&b, og jeg tror en lovlig vegg i dag ville bli sett mer på som et kunstprosjekt, enn som rekruttsted til tagging for fjortenåringer. Veggen betydde så mye for en subkultur og et miljø, og det tror jeg den fremdeles kan gjøre i dag. Banen bruker jo ingen likevel, sier Throndsen i dag.

– Gi oss ansvaret

– Det er feil at folk ikke klarer å ta ansvar, sier Eggum om nulltoleransen.

– Hvorfor kan vi ikke få mulighet til å passe veggen selv?, spør han, og ser for seg at han og andre kunne fungere som en slags vaktmester for området, dersom det ble satt opp containere.

– Hovedproblemet er at kommunen ikke har villet gå i dialog, slik for eksempel Kongsberg har gjort.

Kongsberg kommune har nemlig gått motsatt vei av Drammen, og fredet en vegg for lovlig graffiti. Dit reiser Eggum og flere andre ofte for å utfolde seg i storformat.

– Drammen har blitt et pent skall, og har mistet litt av sjelen. Den vil vi nå være med på å ta tilbake, sier Joakim Steen Eggum.

LES FLERE SAKER FRA KULTUR PÅ DT.NO HER

Artikkeltags