Gå til sidens hovedinnhold

Du bør ta avgjørelser for egen fremtid. Ikke fylkespolitikerne

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nylig startet skolene opp igjen etter ferien. Mange elever startet opp i første klasse på videregående. Nytt av året er at Arbeiderpartiet og flertallet i fylket bestemmer hvilken skole førsteklasse-elevene skal gå på. Nå skal alle som starter i første klasse gå på den nærmeste skolen, der tilbudet finnes.

Arbeiderpartiet fikk gjennomslag for sin tankegang. Vi har sett at mange elever er skuffet blant annet fordi innsats ikke belønnes og at de hadde spesielle ønsker om skole. Valgfriheten med Arbeiderpartiet er mellom å velge offentlige eller private skoler.

Det er ikke ukjent at Arbeiderpartiet har problemer når temaene er individets frie valg, valgfrihet, frihet og det å kunne bestemme selv. De har ofte klokketro på det offentliges fortreffelighet. Vi i Høyre har til nå ikke møtt på en eneste elev eller forelder som har startet et bredt engasjement for at nærhet til et tilbud skal telle mer enn friheten til å kunne velge. Vi har derimot møtt mange elever og foreldre som støtter opp om fritt skolevalg.

Det er rimelig demokratisk at du får ta avgjørelser for egen fremtid, ikke at fylkespolitikerne gjør det. Det selv om avgjørelsen dreier seg om hvilken videregående skole du kan gå på. Valgfrihet er det nå slutt på. Blir det en regjering med Høyre etter valget, blir det også elevene selv som kan velge sin skole, ikke fylkespolitikere.

Det er nå om lag 41.000 elever i Viken i videregående utdanning. Elever som legger konkrete planer for egen fremtid, om hva de ønsker å bli og ikke minst veien frem dit. Det som har vært spesielt i debatten om inntaksregler, er at de partiene som er imot fritt skolevalg ofte er for at 16-åringer skal ha stemmerett.

De unge skal kunne stemme hvilken vei samfunnet skal ta, men ikke sin egen vei i det samme samfunnet.

LES OGSÅ:

Les også

Ingvild (25) bor på hotell for 8.500 kroner i måneden: – Det begynte som en spøk

Les også

MDG vil legge ned all oljeutdanning i Norge

Les også

Smitte blant studentene: – Personen har ikke deltatt i fadderuken

Les også

Politiet advarer mot student-svindel

Kommentarer til denne saken