Svane svømmer rundt med krok i munnen på Bragernes

Svanen svømmer rundt med krok i munnen.

Svanen svømmer rundt med krok i munnen. Foto:

Mandag kan hjelpen være nær.

DEL

DRAMMEN: Søndag dag og kveld har flere og flere fått øye på en svane på Bragernes strand som går og svømmer rundt med en fiskekrok hengende ut av munnen. Blant annet på Facebook-gruppa ElskerDrammen og Drammen Før og Nå er det mange som er bekymret for svanens ve og vel.

– Jeg var ute i 17:30-tida og så den ved Bragernes strand, rett overfor «brunosten» på den andre sida. På stranda der går det noen trapper ned, og helt ved enden av trappa lå den helt inne i et hjørne. Noen prøvde å mate den, men den ville ikke ta imot noe. Kroken henger skikkelig ut av leppa på den, og det så ikke behagelig ut, forteller Aase-Marie Fælth til Drammens Tidende søndag kveld.

Hun ringte Merete Hellberg, som er hobbyfotograf og medlem av Drammen Stuefuglforening for å få råd om hva som burde gjøres med svanen. Merete visste råd:

– Jeg tok en tur ned til brannvakta for å varsle, men fikk beskjed om at de da allerede var ute hos svanen fordi noen andre hadde varslet. Jeg dro ned dit, og så at folk prøvde å bistå brannvesenet og lokket svanen med mat, forteller hun.

– Noen må få tak i den

Merete tok så en telefon til en kompis, som igjen ringte etter Morten Helberg, som har drevet med ringmerking av svaner i 20 år. I tillegg til å være høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold, leder han et prosjekt med å fargemerke svaner, slik at de kan følges over tid. Han har sett bildene til Fælth, og planlegger å ta turen til Drammen i morgen for å se om han kan hjelpe dyret.

Han har ikke sett om svanen i nød er merket, derfor vet han foreløpig ikke om dette er et dyr han kjenner til fra før av.

– Men det er klart at noen må få tak i den og få fjernet den kroken. Dette kan utvikle seg til en infeksjon og en sårskade, forteller han til Drammens Tidende.

Ifølge ham finnes det ikke noe ordentlig system for skadde fugler i Norge, og at denne typen hjelp er basert på frivillig basis.

Svaner er ikke kjent for å være blant verdens mest kosete dyr, og antakeligvis enda mindre interessert i nærkontakt når de er skadet. Helberg sier han ikke har noe hemmelig triks for å få fatt i fuglen på mandag.

– Jeg tar med noe brød, og så får vi se.

Artikkeltags