HURUM: Tordag kveld fikk en rekke husstander i Hurum SMS fra kommunen om at det er funnet bakterier i en vannprøve fra Sandungen vannverk

I forbindelse med funnet innfører Vestviken interkommunale vei, vann og avløpsselskap (Viva IKS) kokevarsel for de berørte husstandene.

5000 husstander skal være berørte. Ifølge kommunikasjonssjef i Viva IKS, Siw Anett Stråle Enerud, er husstandene i området Rødtangen, Sætre, Klokkarstua og Holmsbu.

Bekrefter e.coli

Stråle Enerud bekrefter til Drammens Tidende at bakterien som er funnet i vannprøven er e.coli.

– Vi tar jevnlig prøver, og nå fikk vi et avvik. Det er inne på vannbehandlingsanlegget og foreløpig ikke i ledningsnettet, sier Enerud til Drammens Tidende.

Hun forteller at det er bakterien e.coli som er funnet i prøvene som ble tatt 11. juni.

– Vi skal ikke kimse av dette og må ta det alvorlig, sier Enerud og henviser til e. coli-funnet på Askøy utenfor Bergen.

Det var for en uke siden alarmen gikk på Askøy etter at mange i kommunen hadde blitt syke. I alt beregnes det at over 2000 innbyggere er rammet av bakterien. 62 personer har vært innlagt på Haukeland sykehus, 15 av disse har vært barn.

Årsaken til sykdomsutbruddet er bakterien Campolybacter.

Døden til en ett år gammel gutt og en 72 år gammel kvinne fra Askøy kobles til bakterieutbruddet.

 

Har tatt nye prøver

Enerud forteller at det er mange som har ringt til Vivas vakttelefon etter at de fikk tekstmeldingen, og at det der er en døgnvakt som besvarer alle spørsmål.

Det er tatt nye prøver av vannet ved Sandungen vannverk. Disse er nå sendt til Moss for analysering ifølge Enerud.

– Jeg tenker vi får svar i morgen. Om vannet friskmeldes sender vi ut nytt varsel til de berørte.

– Burde de som har drukket vannet de seneste dagene se etter symptomer?

– Det som er farlig, er å svare nei på det. Vi kan ikke være påståelige, dette er folks helse. Men det er litt sånn at hvis man får symptomer som diaré, svimmelhet og feber, så burde man nok kanskje gå til legen. Så langt har vi ikke hørt om noen som er syke, så vi tror ikke det er tilfelle.

Nå må innbyggerne i det berørte området koke vannet fram til ny beskjed kommer.

– Vannet bør fosskoke i ett minutt. Også vann som brukes i mat, saft og kaffekoker må kokes. Man kan bruke ukokt vann til dusj, håndvask og karbad, men man må ikke drikke det. Derfor burde man passe på små barn, men disse burde kanskje ikke dusje når det er kokevarsel, sier Enerud.

 

– Vurdér allmenntilstanden

Kommuneoverlege i Hurum, Ivar Hovden, forteller at selv om det er påvist e.coli i drikkevannet i Hurum, betyr ikke det automatisk at man blir syk.

– På Askøy for eksempel er det påvist e.coli, men det er en annen bakterie som har gjort folk syke. Den bakterien som er der kan ta en ukes tid før man blir syk av, men ellers kommer det helt an på hvilken bakterie som har kommet i vannet, sier Hovden.

Han har ikke blitt kontaktet av bekymrede beboere, men sier at det godt kan tenkes at det kommer senere. Skulle du bli dårlig, anbefaler han å vurdere allmenntilstanden fortløpende om du lurer på om du burde dra til legen.

– De som er syke merker det godt. Vurdér allmenntilstanden. Faren er dehydrering, særlig hos barn men også eldre. Blir du veldig dårlig burde du få det sjekka, greier man å erstatte væsketapet er det ikke noe problem.

– Så det er dehydreringa som gjør dette farlig?

– Ja, det er det. Jeg venter ikke noe syke i Hurum, men man vet aldri.

På sykehuset i Drammen, er det foreløpig ikke iverksatt noen beredskap:

– Vi er kjent med situajsonen og er oppmerksomme ved eventuelt mottak av pasienter. Men per nå er det ikke behov for flere tiltak, sier pressevakt Birgitte Gransæther.