Bijan Gharahkhani, flyktning og selv muslim, syntes det hele var så forferdelig trist. Ingen julepyntede sentrumsgater i Skotselv denne julen!
- Jeg er en nøytral og radikal muslim, humrer Bijan Gharahkhani og serverer morgente i sin østeninspirerte stue hjemme på Kopperudfeltet.
I sentrum, rett der nede under familiens hus, glitrer fem lyslenker med rødt hjerte i midten, tre ved Düvelgården og bensinstasjonen og to ved butikken.
Det ble endelig julegate i Skotselv også!

STO PÅ. Ungdomsarbeideren og Ap-politikere Gharahkhani har en ledestjerne; action. Det som kan løses, bør det gjøres noe med, mener han.
Så da en ektefødt nordmann klaget sin nød over mangelen på julegate og belysning i Skotselv, som paradoksalt nok står foran omfattende tettstedsutvikling akkurat nå, fikk Bijan en tankefull rynke i pannen.
Og han fikk en idé!
På butikken og på bensinstasjonen, sentrale tettstedspilarer, visste ingen hvem som egentlig har
julegate-ansvaret.
Bijan begynte etterforskningen. Han ringte teknisk etat, som henviste ham til brannstasjonen, som henviste til E-verket, som sa at - jo da, de henger opp julegatebelysning - på bestilling fra næringslivet.

EN FIKSER. - Jeg er en ganske utålmodig mann, sier Bijan. Så han ringte rådmann Jostein Barstad.
Og rådmannen humret over den muslimske julegateforkjemperen og lovet å undersøke saken.
- Ti minutter, sier Bijan. - Det tok ti minutter! Så var kommunalsjef Morten Lauvbu på tråden med klar melding: Kommunen betaler julegaten i år. Men siden er det Grendeutvalget som skal ha ansvaret for julepynten i Skotselv sentrum.

RØRENDE. Bijan Gharahkhani har mange venner fra mange religioner.
- Jeg opplever selv mye respekt i det kristne Norge.
Selv feirer Bijan jul på nesten-norsk. I stuevinduet lyser adventsstaken, og sjefsjuleordneren, datteren Mona, sørger for juletre. Men på bordet julaften står en flerkulturell meny, med smakebiter for enhver gharahkhansk gane!
GRO ELLINGSGARD
gro.ellingsgarddt.no