(Tønsbergs Blad)

Siden lørdag 3. april har kommentarene haglet inn på saken om Eirik Stener Tobiassen som av sykdomsrelaterte årsaker, ikke kan gå med munnbind i butikken.

Kl. 18.00 søndag ettermiddag hadde det kommet inn hele 467 kommentarer til saken på Tønsbergs Blads Facebook-side.

Noen der mener at samfunnet aldri vil bli kvitt korona hvis ikke alle tar ansvar, og oppfordrer de som ikke kan bruke munnbind til å bestille varer hjem eller få andre til å handle for seg.

Majoriteten av kommentarene handler derimot om at folk heller får passe på seg selv enn å arrestere andre.

En for laget

Det synes 62-åringen er hyggelig å høre.

– Grunnen til at jeg fortalte dette er fordi jeg sikkert ikke er den eneste. Det er sikkert mange andre også som ikke kan bruke munnbind på grunn av helse, og som opplever det samme som jeg har gjort, men som ikke tør å si ifra. Da tar jeg en for laget – det var min umiddelbare tanke, sier Eirik Stener Tobiassen.

Han er grundig lei av blikkene og kommentarene har får når han ikke bruker munnbind på butikken.

– Det jeg opplever er at folk liksom tenker at her kommer en som driter i alt og som ikke bryr seg om andre folk.

Flere ganger har han fått direkte kommentarer fra andre kunder på butikken om at det er munnbindpåbud. Uansett hvor lite lyst han har til å fortelle om sin personlige helsetilstand, føler Tobiassen da at han må forklare hvorfor han ikke bruker denne type smittevern.

– Jeg føler at det ikke er min oppgave å brette ut min sykdomshistorie til hvem som helst. De har ikke noe med hvorfor jeg ikke bruker munnbind, men når folk oppfører seg sånn blir en nødt til det.

(Saken fortsetter under)

LES OGSÅ: De nasjonale tiltakene forlenges

Skal respekteres

I tråd med tiltaksnivå 5A er det nå i Tønsberg og Færder påbud om å bruke munnbind når man ikke kan holde en meters avstand i blant annet butikker, på serveringssteder og kollektivtransport. Men plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for dem som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

På sin infoside om koronavirus og munnbind skriver Helsenorge: «det er dem som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind. Det er derfor viktig å respektere at ikke alle kan ha munnbind på.»

Tobiassen har både hjerte- og lungesykdom, i tillegg til andre kroniske lidelser. Når hans tilstand gjør at han ikke kan bruke munnbind, er han også ekstra forsiktig for å unngå smitte.

– Jeg vet jo at hvis jeg får dette her, så er jeg antakeligvis ferdig. Det er jeg klar over. Derfor er jeg omtrent i selvpålagt karantene hele året. At jeg da ikke kan få gå på nærbutikken min og handle uten å få blikk og kommentarer, det synes jeg jo er dårlig.

– Hyggelig at det kommer mye respons

At engasjementet rundt denne saken ble såpass stort synes Tobiassen er bra.

– Det er hyggelig at det kommer mye respons, sier han.

Hans håp er at flere blir oppmerksomme på at det kan være gode grunner til at enkelte ikke bruker munnbind.

– Kanskje de som leser dette tenker seg om, så de ikke gjør sånn mot andre. Det er jo lov å håpe!

LES OGSÅ: Younes (6) synes det er skikkelig teit at folk mister og kaster fra seg brukte munnbind overalt: – Vi må passe på naturen