DRAMMEN: – Vi er lei. Og det siste som skjedde før sommerferien gjorde meg forbannet. Nå har begeret rent over og vi vurderer rettslige skritt. Det har vært et mareritt, sier Terje Mile.

Han og kona Lisbeth solgte huset i Pukerud i 2017 og slo til på toppleiligheten i de nybygde leilighetene på Bragernes Atrium – midt i gågata ved Bragernes torg.

– Vi var lei av vedlikeholdet i huset og hadde sett etter en sentrumsnær leilighet lenge. Så kom denne muligheten vi ikke kunne la gå fra oss, sier Terje Mile.

– Nå er vi bare lei

Han viser fram leiligheten som på overflaten ser fin ut. Likevel, siden overtakelsen i september 2017 har problemene ballet på seg og fortsatt kommer det arbeidsfolk for å rette på små og større feil.

– Det hender ofte at vi sitter på terrassen for å ta morgenkaffen, og plutselig kommer det folk som skal fikse på feilene. Vi får jo ikke beskjed om når de kommer, og nå er vi bare lei, sier Mile.

Problemene begynte ved overtakelsen, som ble utsatt på grunn av vannlekkasjer og et varmeanlegg som ikke fungerte. Da Drammens Tidende skrev om leilighetene i 2017 hadde de som flyttet inn funnet 47 feil og mangler. Lista har etter hvert blitt lengre.

– Aller verst er lekkasjene som ikke har blitt fikset siden vi flyttet inn. Stadig er det flikking på lekkasjene som oppstår i heissjakten etter feil under byggingen. Store mengder vann har rent nedover veggene og jeg tør ikke tenke på hvordan det ser ut inne i veggene. Vannet har rent gjennom leilighetene og helt ned i garasjeanlegget.

– Kan ikke leve år etter år uten at ting blir ferdig

I tillegg til vannlekkasjene hevder Mile også at kloakkvannet kondenserer som følge av feilen.

– Den siver opp og det blir en voldsom lukt her. Jeg har en lang liste med feil, og i tillegg til lekkasjen er det til tider ingen vanntilgang i vasken og dusjen. Over en lengre tid var det problem med varmeanlegget. Det er stadig noe, og det har blitt mye. Det tar liksom aldri slutt, sier han.

Dråpen som fikk begeret til å renne over var likevel beskjeden han nylig fikk angående sedumtaket oppe på takterrassen. Et sedumtak er en lett type grønt tak som blir stadig mer populært på bruk på tak som gjør at det blir en frodig takhage.

– Jeg har blitt lovet dette i alle år siden vi overtok leiligheten. Jeg har purret mange ganger, og jeg ble lovet at dette skulle bli gjort før sommerferien. Nå er beskjeden at det først blir gjort etter sommerferien. Da er det nok. Vi kan ikke leve år etter år uten at ting blir ferdig, sier Mile.

Han og kona skulle nyte pensjonisttilværelsen i toppleiligheten. Etter flere års kamp mot utbyggeren vurder han rettslige skritt.

– Ja, nå er det nok. Vi vurderer rettslige skritt, og kommer ikke til å gi oss. I tillegg til at det er en rekke feil føler jeg også at vi har blitt gitt opp og at ingen tar ansvar. Byggherren har tatt ansvar, men utbygger er veldig vanskelig å samarbeide med, og nå føler jeg problemene bare blir flikket på og ikke ordnet skikkelig. De bare skyver bort ansvaret og skylder på andre.

– Et krevende prosjekt for oss

Byggherre for de 42 selveierleilighetene og 34 borettslagsleilighetene er Bragernes Atrium AS, som ble stiftet i 2013. Ticon Eiendom AS har hatt prosjektoppfølgingsansvar og har 40 prosent eierskap i samarbeid med to andre selskaper.

– Dette har vært et krevende prosjekt for oss. Hovedårsaken er jobben entreprenøren har gjort. Vi er veldig avhengig av en god og solid entreprenør, men i dette tilfellet er det åpenbart utført for mange dårlige jobber. Dette har ført til flere større feil, og angående vannlekkasjene som oppsto ble det brukt lang tid på å finne årsakene, sier utviklingsdirektør i Ticon Eiendom AS, Helge Carlsen.

Han føler med flere av kjøperne i Bragernes Atrium.

– Det er ikke sånn vi bruker å levere fra oss leilighetene. Vi har utført mange store jobber der mange er fornøyde, men her er det altfor mange mangler og feil. Her er det gjort en for dårlig jobb, og det er beklagelig at entreprenøren ikke har gjort jobben sin. De har ansvaret for å kontrollere at underleverandørene gjør jobben sin, sier Carlsen.

– Det er bare å beklage

Nå har det blitt en føljetong mellom byggherre, utbygger og forsikringsselskapet If.

– If har gått inn og tatt ansvaret for utbedringene og følgeskadene for de skadelidende. Nå har det blitt en sak mellom oss, Betonmast og If. Sedumtaket skulle ha vært på plass, men det ble fjernet som følge av utbedringene av vannlekkasjene. Det har vært en del siden leilighetene sto ferdig i 2017 og det er bare å beklage, sier Carlsen.

– Vi er lei oss

Kommunikasjonsdirektør i Betonmast AS, Per Anders Muri, er kjent med feilene og manglene på Bragernes Atrium. Det var Betonmast Buskerud-Vestfold som inngikk avtale med Bragernes Atrium AS om å bygge leilighetsprosjektet.

– Det har vært for mange feil og mangler ved dette prosjektet, og vi er lei oss for de ulemper dette har medført for beboerne. Vi har utbedret de feil og mangler vi mener vi er ansvarlig for. Utover det ønsker vi ikke å føre noen ytterligere dialog med beboerne gjennom media, sier Muri.

Drammens Tidende har forelagt kritikken som reises mot Betonmast uten at de vil kommentere ytterligere.

Drammens Tidende har prøvd å komme i kontakt med styreleder av sameiet for Bragernes Atrium, Gunn Heggelund, uten å lykkes siden hun er på ferie. Vi har også vært i kontakt med If, men de viser til taushetsplikten overfor kunden som er sameiet. For å oppheve denne må styreleder godkjenne det.