DRAMMEN/OSLO: – Veldig hyggelig å ta imot denne flotte gjengen som har vunnet demokratiprosjektet, forteller stortingspresident Masud Gharahkhani (A) etter møtet med elevene.

Gjengen fra Drammen videregående besøkte nylig Stortinget etter å ha deltatt på et demokratiprosjekt i regi av Portåsen.

Arrangementsansvarlig Hanne Prøis Kristiansen på Portåsen forteller at de har samarbeidet med Universitetet i Bergen om undervisningsopplegget elevene har deltatt på.

Elever fra både Åssiden videregående skole og Drammen videregående skole deltok på opplegget, men koronapandemien satte en stopper for den opprinnelige konkurransen. Men internt i klassene skrev elevene innlegg om et tema de valgte selv, forklarer Prøis Kristiansen på Portåsen. Innleggene tok blant annet opp abort, surrogati, fraværsgrense og flyktninger.

Elevene som fikk omvisning på Stortinget gikk til topps i sin klasse med et innlegg om ukrainske flyktninger.

– Eksklusiv omvisning

– Jeg bruker mye tid på å besøke videregående skoler og ta imot elever på stortinget. Stortinget er demokratiets hjerte, og det er de unge som skal ta vare på de demokratiske verdiene våre, sier Gharahkhani og fortsetter:

– Vi er heldige som bor i et fritt og demokratisk land. Norge er på topp når det gjelder demokrati og pressefrihet.

Elevene fra Drammen fikk en omvisning litt utenom det vanlige.

– De fikk en eksklusiv omvisning som ikke alle får, inkludert 7. juni-værelset der Kongefamilien oppholder seg når de skal åpne Stortinget. Og selvfølgelig mitt flotte kontor, sier stortingspresidenten.

– Spennende og gøy

Pia Gupta (17) går i første klasse på Drammen videregående skole, og var en av de fem elevene som besøkte Stortinget.

– Det var spennende og gøy, en ny opplevelse for alle, sier hun og fortsetter:

– Det er ikke hver dag du møter Stortingspresidenten heller, så det var litt av en opplevelse.

Det som gjorde aller mest inntrykk på 17-åringen var å se hvordan Stortinget er innenfra, noe hun kun har sett på TV tidligere.