I dag er videregående skole gratis. På papiret. Likevel ender både elever og foreldre opp med å betale flere tusen kroner av egen lomme for at elevene skal få dekket obligatoriske utgifter i forbindelse med skolen.

Senterpartiet mener at denne situasjonen er uholdbar, og vil derfor at både utstyrsstipendet og borteboerstipendet for videregåendeelever økes.

Å øke stipendet er en liten pris å betale for at flere skal trives på skolen og velge utdanninger som de trives med. Derfor må vi ta grep nå.

Til tross for at fagbrev i økende grad blir etterspurt, ser vi at stipendet på yrkesfag kun dekker en brøkdel av obligatorisk utstyr, og resten må dekkes av egen lomme. Også på idretts-, musikk, dans og drama og medielinja er det store kostnader som ikke blir dekket av stipendet.

Samtidig forventer vi at elevene som bor på hybel skal klare seg med under 5.000 kroner i måneden. Det sier seg selv at dette regnestykket ikke går opp. Resultatet er at mange ser seg nødt til å jobbe så mye at det påvirker skolen, bruke så lite penger på mat at de sliter med å konsentrere seg eller at foreldre føler seg presset til å ta regningen. Dette kan igjen føre til lavere motivasjon, resultater og at viktige studielinjer blir valgt bort.

Senterpartiet mener at økonomi aldri skal være en terskel for å velge det studieprogrammet man ønsker på videregående. Vi vil derfor heve borteboerstipendet og utstyrsstipendet slik at reelle studiekostnader blir dekket.

Les også

Adeline (34) er ny daglig leder på byens nye serveringssted: – Kan senke skuldrene

Les også

Som 15-åring ble livet til Paradise-Ludvig snudd på hodet: – Jeg fikk dødsangst

Les også

Cathrine (49) er ny rektor på Lier videregående: – Det var en ordentlig yes-følelse