Statsministeren åpner Elvefestivalen

Veteraner: Frode Kulberg (t.v) og Terje Hauger har tilsammen spilt over 100 år i Drammen symfoniorkester.

Veteraner: Frode Kulberg (t.v) og Terje Hauger har tilsammen spilt over 100 år i Drammen symfoniorkester.

Elvefestivalen satser på minnerike øyeblikk når 100-åringen Drammen Symfoniorkester åpner festivalen med storstilt konsert i Drammens Teater torsdag. Statsminister Erna Solberg kommer og åpner festivalen.

DEL

DRAMMEN: – Med åpningskonserten som jeg vet det er lagt stort arbeid bak av symfoniorkester regner jeg med at festivalen virkelig får en pangstart i Drammens Teater, sier festivalsjef Louise Winness Prestgård.

Kommer til åpningen: Statsminister Erna Solberg kommer til åpningskonserten for Elvefestivalen torsdag.

Kommer til åpningen: Statsminister Erna Solberg kommer til åpningskonserten for Elvefestivalen torsdag. Foto:

Hun er glad for at statsminister Erna Solberg fant tid til å komme både for å åpne hele festivalen samt hylle symfoniorkesteret, som i år runder 100 år.

Det er tradisjon at orkesteret åpner festivalen. – Vi valgte å legge den i år til teateret vårt for å få en stilig ramme rundt det hele, sier Prestgård.

I anledning 100-årsjubileet har man lagd en lokal vri på det som hun karakteriserer som en unik konsert. En rekke gjesteartister vil fremføre sine egne sanger i orkesterversjoner som man aldri har hørt før.

Nå med fullt orkester: Duoen Arne Iversen/Rune Marthinsen, begge kjent fra C-laget, skal fremføre sanger for første gang med fullt orkester

Nå med fullt orkester: Duoen Arne Iversen/Rune Marthinsen, begge kjent fra C-laget, skal fremføre sanger for første gang med fullt orkester Foto:

Lokal artister

Ola Moum og Sture Hedløv har laget unike orkesterarrangement til sanger av Vårin Strand, Bent Bredesen, Hans Cato Kristiansen og duoen Arne Iversen/Rune Marthinsen (Kjent fra C-laget). Også Marlen Tjøsvoll er solist under symfoniorkesterets.

Konserten torsdag fremføres kun én gang, og orkesterarrangementene er laget spesielt for anledningen. Dirigent er Carl Nilsen.

Symfoniorkesteret selv legger i oktober selv opp til en spesiell jubileumskonsert.

Gitarguru: Bent Bredesen er klar for åpningskonserten med symfoniorkesteret.

Gitarguru: Bent Bredesen er klar for åpningskonserten med symfoniorkesteret. Foto:

Stiftet i 1919

Drammens Byorkester ble stiftet i 1919, og skiftet navn til Drammen Symfoniorkester i 2012. Helt fra starten i 1919 har orkesteret møtt alle musikalske utfordringer med pågangsmot og innsatsvilje, heter det på orkesterets internettside.

De legger til at orkesteret har vært «springbrett» for mange profesjonelle musikerkarrierer. Et imponerende antall opera-, operette- og ballettforestillinger, kirkekonserter, symfoni- og solistkonserter, populærkonserter og familiekonserter står på orkesterets merittliste. Orkesteret fikk Drammens Sparebanks ærespris i 1986 og Drammen kommunes kulturpris i år.

Hele regionens orkester

For tiden er DSO det eneste symfoniorkesteret i Buskerud. De fleste medlemmene kommer fra Drammensregionen, men en del kommer også fra Kongsberg, Modum, Asker, Bærum og Oslo for å spille.

Symfoniorkesterets regionale betydning gjenspeiles i valg av solister, program og konsertarenaer. Turnékonserter med samme program har vært tradisjon i mange år.

Artikkeltags