I 2021 skal Drammen huse festival for debatter om kultur og politikk. Da er det forsmedelig å se programrådet for Kulturytring Drammen uten en eneste drammenser.

«Drammen har en tydelig ambisjon om å være drivkraft som kulturkommune og regionalt kultursenter. Kulturytring blir et unikt arrangement …». Slik åpner Kulturytring Drammen sitt skriv om hvorfor de velger seg Drammen til neste år. 2.000 publikummere per dag, mange fra kulturfeltet og beslutningstakere, venter de til en «kulturens arendalsuke». En slags meningsfestival, der debattene skal handle om kultur og kulturens kår.

For litt siden presenterte de nyheten om programrådet sitt. Rådet som skal kuratere hovedprogrammet, er ubestridelig folk med god oversikt. Hva sier du for eksempel til en mangeårig teatersjef som også har vært både skuespiller og kulturminister? Og heia forfatter Bjørn Hatterud. Jeg har til og med hørt en del på elektronikaplata han nylig lagde, jeg.

I tillegg til Hatterud og Ellen Horn sitter Munchmuseets direktør Stein Olav Henrichsen, tidligere festspilldirektør Maria Utsi og postdoktor ved Universitetet i Oslo, Louisa Olufsen Layne i rådet. Sistnevnte skriver og forsker på koblinger mellom høy- og lavkultur, mellom litteratur og svart musikk.

Arrangørene, Norsk kulturforum (NOKU), jobber for å støtte blant annet lokal kultursektor. De har oppnådd egne mål om å ha folk med forskjellig bakgrunn i rådet sitt, i kombinasjon med ledere fra kulturlivet. Men det er altså ikke én drammenser som skal være med og bestemme den mest profilerte delen av debattprogrammet deres.

Om skribenten

Siri Narverud Moen skriver fast for DT om musikk, kultur og politikk, og om å være mamma i byen og naturen. Hun har tidligere bodd i Berlin, Oslo og Trondheim, og har kommentert estetikk og popkultur i en rekke nasjonale medier.

Riktignok er NOKU ute og inviterer oss med inn: «Er dere en lokal kulturaktør og ønsker å gjennomføre en forestilling, konsert, eller lignende? Er dere et serveringssted og ønsker å være arena for debatter, samtaler eller kulturelle innslag?»

De aller fleste i den første gruppa må betale for å være med, og de sistnevnte kommer kanskje til å melde seg. Men mange av dem har mer enn nok med en forestående mørk vinter der deres egen overlevelse står øverst på planen. Ikke at jeg er i mot den invitasjonen, og mange lokale bør se muligheter om å ta litt plass ut ifra den. Men jeg ville ikke lent meg på at de kan komme ilende til med originale dagsordener av nasjonal art.

Indrefileten av programmet legges altså av folk som ikke jobber i tilknytning til byen. Ei heller til kultursektoren her – og skulle det være noe i en CV jeg overser her, er de i alle fall ikke profilert med det. Ingen av dem har vokst opp her eller erfarer daglig hvorfor og hvordan noen av oss i deres vertsby uttaler ÅSSIA (hint: folk utabys havner lett på feil tonem).

Mer fra DT-spaltist Siri Narverud Moen:

Les også

Fjordbyen Drammen fortjener bedre – den fortjener en skikkelig plan

Når man bygger seg over lesten til Arendalsuka – fesjået for politisk debatt og meningspåvirkning – er det åpenbare farer for å bli et slags oppblåst elfenbenstårn. Med oppblåst mener jeg at debatter for en scene eser ut og blir mindre poengterte enn i for eksempel et fokusert Dagsnytt 18. Med elfenbenstårn tenker jeg på faren ved å dvele ved sammenhenger som kjennes lite relevante for den som klemmer bekymringer for familiemedlemmers helbred inn mellom foreldremøtet for niende klasse og siste jobbskiftet på kvelden.

De utfordringene tror jeg arrangørene er klar over, der de jobber ut i fra troa på ordskiftets kraft. Men da også desto viktigere å forankre hele opplegget lokalt – og vise at dere også bryr dere om hvem som setter dagsorden herfra. Hvorfor ikke, NOKU? Dere vil vel ha publikum fra Drammen? Dette er første gang jeg skriver dette i avisa, men innspillet mitt er lagt på arrangørenes bord før, veit jeg. Det er ikke sånn at jeg løper til spaltene uten å gå en slags tjenestevei her. Å ikke forankre programmet lokalt er lite smart.

Mer fra DT-spaltist Siri Narverud Moen:

Les også

Biene og lufta og temperaturen i havet teller, så jeg sier det: La flyene stå

Meningsfestivalen dere inviterer til her er tiltrengt. Jeg håper debattene blir kule og sparker litt. Om dere og vertsbyen spiller kortene rett, kan vi få noen svar på ytringsfrihetens kår i Norges mest mangfoldige by. Om hvor en industriby går etter å ha latt kulturen lede vei gjennom gentrifiseringa. Om innbyggerne setter premisser, eller om de synker ned som mottakere og kun konsumerer kultur … Og så videre.

Drammens historie er rik på opp- og nedturer som kunne vært interessante utgangspunkt og dessuten: Jeg brukte ett minutt på å skrive ned navn fra toppen av huet med 15 nasjonale profiler innafor sine felt som enten kommer herfra eller som bor her nå. Lista vokser til 30 om man ikke er så interessert i hvor kjente de er.

Den lista kan du få hvis du spør, framfor at jeg ramser den opp her og nå. Flere av samarbeidspartnerne deres i byen har sikkert dessuten fyldigere lister. Egentlig er jeg ikke så interessert i navnene i seg sjøl, bare at vi bør være reppressentert.