Gå til sidens hovedinnhold

Energifusjonen: Da jeg minnet Haaning om kuvendingen fra 2019 traff jeg åpenbart en nerve

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva har skjedd med Høyre, spør politisk redaktør Hege Bakken i Drammens Tidende. Det er et spørsmål jeg også stilte meg i formannskapet sist uke, da Høyre kastet Glitre Energi og Agdere Energis fusjonsplaner, helt uten forvarsel.

Tankene mine gikk til 2019, hvor Buskerudbypakke 2 ble kastet av den samme alliansen Høyre, Frp og Senterpartiet, også den gang var Fredrik Haaning førende i avgjørelsen som kom som «lyn fra klar himmel». Dette ble han også minnet på av undertegnede. Noe som fikk den ellers så sindige representanten til å tenne på alle plugger. Jeg traff åpenbart en nerve.

Høyre er virkelig ikke til å kjenne igjen, og avstanden fra Tore Opdal Hansen og Johan Baumans Høyre til dagens Høyre er som politiske lysår å regne.

Fusjonen mellom Glitre og Agder Energi skulle man tro var smidd ut av Høyres egen politiske ideologi. Her slår man sammen verdier og kunnskap for å posisjonere seg innenfor det grønne skiftet og de utfordringene vi står ovenfor. Samtidig som man sikrer offentlig eierskap Både energimarkedet og samfunnet generelt står ovenfor enorme endringer, og det grønne teknologiskiftet er også et økonomisk skifte hvor man må posisjonere seg for fremtiden.

LES OGSÅ:

Les også

Høyre trekker i nødbremsen: – Vil utsette avgjørelse om Glitre-fusjon

I flere omganger har formannskapet blitt orientert om fusjonsplanene, og vi er blitt bedt om å gi våre politiske tilbakemeldinger underveis. Høyre har ikke kommet med innsigelser. Høyre har ikke markert sin motstand. Tvert imot har man fulgt orienteringene og i liten grad stilt de kritiske spørsmålene eller gitt nødvendige politiske signaler.

Da blir det merkelig å snu trill rundt nå med kronargument at vi ikke lenger blir majoritetseier men minoritetseier.

Dersom dette er kriteriene for å delta i en fremtidsrettet fusjon så kunne signalet vært gitt langt tidligere.

Jeg har vanligvis stor respekt for Høyre som næringsparti, derfor stilte jeg meg åpen til at det er noe jeg selv ikke har forstått i saken. Kanskje jeg ikke har lest sakspapirene skikkelig? Fordi standpunktet fremmet av Haaning i formannskapet virket merkelig og overrasket meg stort.

Jeg sa også at jeg hørte få høyreargumenter fra Fredrik Haaning. Jeg hørte romsenter som lignet mer på senterpartipolitikk. Blant annet trakk han opp argumenter om at kommunen ikke bør eie vindkraft. Samt en idé om at Glitre Energi bare skulle fusjonere seg med selskaper i «Buskerudområdet». Hvem da? Og hvorfor det?

Jeg har nå satt meg fyldig inn i Høyres argumenter i saken, og har dobbeltsjekket om det er noe jeg har misforstått. Det har jeg ikke.

Derfor står jeg ved mitt standpunkt: Dette er et uklokt valg. Å si nei til denne fusjonen er å si nei til et fremtidsrettet selskap som kan posisjonere seg innenfor det grønne skiftet og skape store verdier for Drammen kommunes innbyggere.

Jeg tror vi nok en gang vi vil lære, som vi gjorde med Buskerudbypakke 2, at alliansen Høyre, Senterpartiet og Frp ikke er bra for kommunens videre utvikling.

Å si nei nå er direkte uansvarlig og lite fremtidsrettet.

Det eneste som mangler nå for det ultimate flashback fra 2019, er at Ap feiger ut og følger Høyre av fare for å miste velgere.

Vi får se …


Les også

Jussekspert river Høyres argumenter i filler: – Skal veldig mye til

Les også

Fredrik Haaning slår tilbake: – Kritikken er fullstendig skivebom

Les også

Sier nei til gigantfusjon: – Vi kan ikke selge arvesølvet vårt

Kommentarer til denne saken