Det er mange måter å vinkle en sak på, og dessverre synes jeg Drammens Tidende har valgt en dårlig en.

For Drammens Tidendes journalister har altså fanget opp en Tiktok-trend som går ut på at det er veldig morsomt å hate eller gjøre narr av Drammen. En god gammel slager, som dukker opp med jevne mellomrom, men som heldigvis har vært mindre fremtredende de siste ti årene.

At det er tenåringsgutter fra Østfold som skal gå i bresjen for en slik hat-trend, er vel heller ikke overraskende. Man trenger knapt være rakettforsker for å skjønne at motivasjonen bak dette er å gi sitt eget kanskje hanglende selvbilde, et realt boost.

Når det er sagt, så vet de fleste at når «likes», «views» og kommentarer strømmer på, så handler det brått om noe helt annet. Det handler om å melke sine fem minutters «fame» på sosiale medier for alt det er verdt.

Dessverre tror jeg lokalavisens artikler bare har bidratt til å helle bensin på dette bålet. For la oss være ærlig: Ingen drammensere er lenger interessert i en debatt rundt hvorvidt byen vår er vakker eller stygg? Vi er ferdig med det. Drammen er en storby i norsk sammenheng, som ligger godt plassert med tanke på viktige knutepunkter på Østlandet. Vi er en storby på godt og vondt. Spør du meg – en vakker liten storby. Men det er ikke poenget.

Poenget er at når Drammens Tidende nå først skulle ta opp denne trenden, som altså eksisterer i en ganske begrense målestokk, blant en nokså avgrenset målgruppe på TikTok, så velger de altså den minste interessante vinklingen.

Her kunne de heller satt søkelys på hva det gjør med ungdommen vår når de møter denne type hat-ytringer, for det gjør de nok dessverre oftere enn vi tror. Og snakket med dem om hva de tenker rundt dette.

Drammenshatet er en trend, som kommer til å gå over.

Det finnes sikkert mange andre eksempler på lignende fenomener som plutselig bare dukker opp i sosiale medier. Noen ganger er det grupper av mennesker som får gjennomgå, andre ganger enkeltpersoner. Hva tenker politiet, helsevesen og andre fagpersoner som jobber med ungdom, om hva slike trender gjør med unge mennesker? Hva slags ungdomskulturer utvikler seg i takt med slike hat-kulturer i sosiale medier? Jeg vil tro at dette er akkurat slike trender som er med på å gi næring til gjengoppgjør og masse-slåsskamper.

Som mamma synes jeg ikke det er hyggelig når 12-åringen sier at «alle vil slå oss i fotball, for alle hater Drammen». Jeg vil heller ikke tro det er spesielt hyggelig for ungdommene våre, som mest sannsynlig vil høre «Vi skal bombe hele Drammen», dundre fra høyttalerne på neste russetreff.

Dagens ungdom må forholde seg til så mye press, hat, skam og urealistiske forventninger, særlig gjennom sosiale medier. Det meste av dette får ikke vi foreldre med oss, fordi det skjer innenfor rom der vi ikke har innpass.

Så hvordan kan jeg snakke med mine ungdommer om hvordan de skal prosessere og forholde seg til alt det de møter. Det hadde vært en interessant debatt og ta. Mye mer interessant enn å høre forståsegpåere snakke om hvorfor de tror «alle» nå tilsynelatende hater Drammen.