Gå til sidens hovedinnhold

Er guttehelse mindre viktig enn jentehelse?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Svart på hvitt står ordet «kvinnehelse» med stor font og tykke bokstaver i Hurdalsplattformen. Setningen «Regjeringen vil prioritere kvinnehelse for å sikre likeverdige helsetjenester», er også hentet rett ut fra Hurdalsplattformen. Ikke én plass i denne plattformen nevnes guttehelsen.

Enda det er guttene som topper selvmordsstatistikken, det er de som oftest dropper ut av videregående og de havner også oftest i fengsel. Så fortell oss Jonas, hvorfor er ikke guttene med? Har du glemt dem? Er helsen til guttene rett og slett ikke like viktig?

Det er ikke en hemmelighet at dagens nye generasjoner sliter ekstremt mye med psykisk helse. Presset på tankene om å være perfekt, god på skolen og god i det vi driver med. Vi alle kjenner at dette presset brer seg som en brann i tørt gress. Vi har et samfunnsproblem som i et tiår har handlet om spesielt det feminine kjønnets psykiske helse, men hvor blir det av mennene?

I 2014 kom det en rapport som sa at vi manglet 850 helsesykepleiere rundt om i Norge, derfor ga Solberg-regjeringen 360 millioner første året til fylkeskommunene for å forbedre helsetjenestene til både guttene og jentene i kommunene. Halvparten av pengene kom aldri fram, fordi Arbeiderpartiet heller ville bruke pengene til andre ting.

Dette er etter vår mening feil prioriteringer gjort av partiene på venstresiden. Nå er tiden for å reise seg å ta et tak for ungdommene, og spesifikt for gutta.

Vi i Norge er ikke kjent for å sitte på ræva, men når det gjelder et effektivt skolesystem og et samfunn som «backer» gutta har vi sittet på sidelinjen og sett på at et flertall av gutter har droppet ut, og at et flertall av gutter ikke følt at de har lyktes. Det er vanskelig å si om det har noe med de kognitive egenskapene til gutter å gjøre, men det er klart at vi må ha en struktur som passer alle.

Hvis det er noe alle ungdommer er enig i så er det at guttastemning er den beste stemningen som finnes. Dessverre er realiteten nå at vi har en statsminister og en regjering som viser fingeren til guttene som trenger hjelp. Guttastemning skal ikke bare være å ta en øl og prate om de man var med på i går, men det handler også om å prate med hverandre om tabubelagte tema.

Et godt tiltak for guttastemning er å opprette egne helsestasjoner for gutter slik Høyre har foreslått.

Skolen er et viktig sted å starte, der kan man både møte guttene kognitivt gjennom hva de lærer og hvordan de oppfører seg, men også gjennom skolehelsetjenesten. Skolestrukturen er viktig for alle elever slik at hver enkelt elev kan komme seg suksessfullt gjennom skoleløpet. Da er det viktig for guttene å ha en lærer som bryr seg.

Det må jobbes for flere mannlige lærere, jobbes for flere mannlige helsesykepleiere og jobbes for at skolen tilpasser seg hver gutt. Man kan ikke dra alle guttene gjennom samme kam. Dette har alltid vært Høyres politikk, og den skal vi fortsette å kjempe for.

Vi i Unge Høyre tror på et gutteløft i skolen, og som gir grunnlag for at både jenter og gutter kan gå ut av ungdomslivet med et smil rundt munnen: Alle skal ha et grunnlag for å lykkes videre i livet.

Å fortsette satsingen av helsetilbud i kommunene til gutter ser mindretallsregjeringen til å ha glemt. Så da er spørsmålet vårt til deg Jonas – hva skjedde med gutta?

LES OGSÅ:

Les også

Vaksinasjonskapasiteten dobles – FHI sender flere doser til kommunene

Les også

Nyt plussgradene – nå kommer kulda

Les også

Karolines (32) barn var den største motivasjonen for å bli rusfri: – Målet er å være en god mamma

Kommentarer til denne saken