Global oppvarming skaper endrede forutsetninger i matfatet og steder der dyr tidligere oppholdt seg er gjort ubeboelige, det gjør at de søker ut og forsøker å finne seg nye steder å bo. Når det nå viser seg at det også er hvalross i Finland som man finner utmagret blant blåbærlyng så blir iallfall jeg lettere bekymret.

For en tid tilbake var det et naturprogram på NRK om et "hvalrossfjell" på Russisk side av nordkalotten. Isflakene de vanligvis oppholdt seg var borte så de søkte tilflukt på et steinete og kupert skjær. Der døde de i hopetall da de ikke har et godt utviklet syn og ikke har forståelse for høyder. De falt rett og slett over hverandre og slo seg i hjel på steiner. Et helt åpenbart tegn på en natur i ubalanse.

LES OGSÅ:

Problemet med klimaendringene, som kanskje er den største faren vår sivilisasjon vil møte noensinne, er at katastrofen ikke er umiddelbar, den kommer smygende. Varme sommerdager, endret vær, dyr som flytter på seg og opptrer uventede steder.

En katastrofe så umerkelig at den ikke oppleves som det. Armageddon i slow motion.

Om hvalrossen er klimaflyktning vet ikke jeg. Men at dyr opptrer uventede steder, iallfall i mengder, og over tid, er ofte ikke et godt tegn.

LES OGSÅ: