Gå til sidens hovedinnhold

Er Sørensens byggverk i ferd med å rakne?

Striden i Miljøpartiet de Grønne i Drammen er dyp og alvorlig. Det er nok mange som vil forsøke å tjene på det.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er klimaproblemer innad i MDG. Som et internt dokument Drammens Tidende har fått tilgang til, viser, og som vi kan avdekke etter å ha snakket med en rekke personer i og utenfor partiet, har det helt siden brakvalget i fjor høst ulmet under den grønne overflaten.

Problemene har vist seg å være så store at partiets samarbeidspartnere i Ap, Sp, Venstre og SV før påske fryktet at flertallet i kommunestyret kunne ryke. Det ville ført til krise for det rødgrønne prosjektet. Det blir neppe noen umiddelbare lekkasjer fra MDG til den borgerlige siden. Til det er lojaliteten til det rødgrønne prosjektet for sterk. Men internt i partiet, som de siste årene har spilt en stadig større rolle i drammenspolitikken, er det alt annet enn god stemning.

Konflikten innad i MDGs kommunestyregruppe er så dyp at enkelte av partiets folkevalgte ikke snakker sammen. Noen har vurdert å melde seg ut, partiet sentralt er koblet inn, og det er hyret inn en organisasjonspsykolog i håp om å få lappet sammen partigruppen igjen.

Etter det Drammens Tidende kjenner til, er det snakk om flere konflikter som involverer flere personer, enkeltpersoner har uttrykt at de har det vondt og vanskelig, og at stridighetene går på motivasjonen løs.

I sentrum for konfliktene står gruppeleder Ståle Sørensen, mannen som i 2013 brøt med Venstre og meldte seg inn i MDG. – Han er en mer radikal politiker enn flertallet i Venstre og passer nok bedre inn i Miljøpartiet De Grønne, uttalte daværende Venstre-gruppeleder Ulla Nordgarden til Drammens Tidende og ønsket Sørensen lykke til.

Siden da harStåle Sørensen aldri sett seg tilbake. Gjennom valgkamp etter valgkamp har han vært partiets våpendrager og ansikt utad. Han har på mange måter bygd opp MDGs lokallag i Drammen til den maktfaktoren det er i dag. Sørensen er kompromissløs, engasjert og aldri redd for å legge seg ut med sine motstandere, eller utfordre politiske venner for den saks skyld. Som han sier til Drammens Tidende: «Jeg er nok ikke en diplomatisk leder».

Det finnes knapt et kommentarfelt i klimadebatten uten at Sørensen enten er skyteskive eller krigshisser. Og da det rødgrønne valgresultatene var et faktum i fjor høst, stod Sørensen og MDG igjen som en av de store vinnerne. Også i partiet sentralt anses Drammen MDG som en suksess. Selv kapret Sørensen vervet som både varaordfører, gruppeleder og leder for sitt eget klimautvalg.

For mange er Sørensens dominerende posisjon og stil selve kjernen til problemet. At det rett og slett blir for mye av han. Når et flertall i kommunestyregruppa nylig uttrykte at de ikke lenger har tillit til gruppelederen sin, er det et tydelig varsel om at noe er veldig galt.

Uansett hva mistilliten bunner i, er det alvorlig for partiet. Ingen partier ønsker langvarige personstrider og konflikter. Det tærer på personer, på relasjoner og ikke minst maktposisjonen til partiet.

For MDG er det også et problem at enkelte i den rødgrønne samarbeidskonstellasjonen har sett at de kan tjene på den interne konflikten i MDG. Veien til et svekket MDG går nemlig via en svekket Ståle Sørensen. Derfor er problemene i MDG også en del av et større maktspill i drammenspolitikken. Enten er MDG-konflikten bare forvarselet på en humpete vei videre for det rødgrønne prosjektet, eller begynnelsen på en mer harmonisk tilværelse. Akkurat nå ser det mørkt ut.

Det er ikke uvanlig at det blusser opp konflikter i partier. I politikken gjelder ikke arbeidsmiljøloven eller stillingsvernet med mindre du er ansatt. Hele eksistensgrunnlaget til et parti er basert på en evig kamp om posisjoner, makt og meninger. Det er en del av det demokratiske spillet, med mindre noen bryter partiets interne retningslinjer. Alt avhenger til slutt av om du har tillit blant dine egne eller ikke. Mister du den, kan det være over ut. Eller at hele organisasjonen rakner.

Hvordan det ender for MDG i Drammen, er vanskelig å si. Men det svirret alternative løsninger i luften, noen mer reelle enn andre. Som Ståle Sørensen selv antyder overfor Drammens Tidende, kan han ende med å si fra seg vervet som gruppeleder. Det vil skape en slags forsoning innad i partiet, men også svekke hans posisjon i den rødgrønne blokken. Sørensen er uansett valgt som varaordfører, et verv han vil ha uavhengig av rolle og tilhørighet i MDG. Spørsmålet er om en slik løsning er god nok for å løse opp i de fastlåse personkonfliktene i partiet. Da kan det like gjerne ende med at andre i gruppa går over til et annet parti eller melder seg uavhengig. Eventuelt forsvinner Ståle Sørensen ut av partiet. Men hva blir da igjen av MDG hvis mannen som har båret partiet på sine skuldre i så mange år, skulle forsvinne? Noen vil se det som en mulighet, andre som en spiker i kisten for partiet.

Uansett hva som skjer, og uansett hvor mye partiet kommer til å glatte over det hele, er det et blekere MDG vi kommer til å se fremover. Det er det nok mange som vil forsøke å tjene på.

Les også:

Les også

Ap fosser fram i Drammen: – Fyttirakker'n, det var utrolig hyggelig!

Les også

MDG-Herman mener lokalt arrangement-forbud må på plass: – Vi skylder arrangørene en avklaring

Les også

Store økonomiske utfordringer og dystre utsikter for kommunen: – Må ta tøffe prioriteringer

Kommentarer til denne saken