Gå til sidens hovedinnhold

Erna har rett: Krisen har gitt oss et kreativt spark bak

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Å drive butikk i Drammen sentrum er krevende nok fra før. Men skulle de overleve koronakrisen, måtte driverne av Ulla Garn og Broderi plutselig sette det de hadde av kreative ideer ut i live.

De kastet seg rundt og startet med hjemkjøring av garn og drive-in-butikk. – Vi skjønte at vi måtte handle fort. Ellers risikerte vi å måtte stenge dørene, uttalte Jorunn Hagen Bø til Drammens Tidende.

En rekke næringsaktører i drammensregionen har gjort som Ulla Garn. Is-kafeen Dario's har begynt å levere isoporbokser med italiensk gelato på døra. Det lokale ølbryggeriet Disko gjør det samme. Og hvorfor ikke sykle kaffen hjem til folk? Alt for at hjula skal gå rundt, også etter koronakrisen.

Er det en tid vi skal støtte opp om våre lokale favoritter, så er det i alle fall nå.

Også nasjonalt har vi sett eksempler på at krisen trigger innovasjonsgnisten. En spritprodusent i Skien har begynt å produsere håndsprit, og denne uken lanserte statsminister Erna Solberg «gladnyheten» om at oljebransjen og forsvaret har gått sammen om å produsere såkalte nødrespiratorer til helsetjenesten. Innovasjonen har riktig nok fått kritikk av sykepleierne, som mener at det er bemanningen som er problemet.

Men Erna har rett: Dette viser hvilken innovasjonskraft som bor i oss når krisen først inntreffer. En Reodor Felgen som finner løsninger på alle små og store problemer. Dette er viktig å ta med oss, for det kommer en tid etterpå der vi skal håndtere et grønt skifte, samtidig som vi skal bygge landet på nytt. Intet mindre.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg vil koronaviruset endre hvordan vi handler, arbeider og reiser i år fremover. Andre eksperter etterlyser, ifølge Aftenposten, den samme viljen til å løse klimaproblemene som vi nå viser for å stoppe et virus.

Næringslivet rammes hardt nå, både av koronaviruset og tiltakene som regjeringen har iverksatt for å stoppe det. Først reiselivsnæringen og servicebransjen. Nå står bilbransjen, logistikk og transport for tur, noe det er mye av i vår region.

Som regiondirektør Nina Solli i NHO Viken og Oslo sier i en pressemelding: – Jeg tror jo vi på en eller annen måte skal komme gjennom dette, men det er mørkt nå.

Ifølge en spørreundersøkelse NHO Viken og Oslo nylig gjorde blant medlemsbedriftene sine, svarte åtte av ti at de har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset. Fire av ti bedrifter i Viken meldte at de hadde gjennomført permitteringer som følge av korona og to av ti vurderer oppsigelser.

Også Næringsforeningen i Drammensregionen har loddet stemningen blant sine medlemmer, der tre av ti varsler konkurs.

Hos Nav merkes de dystre konsekvensene på ledighetsstatistikken. Nesten 12 prosent av innbyggerne i Drammen er nå arbeidsledige. Det vil si at 6030 personer over natten ikke har en jobb å gå til. Kvinner og de unge rammes hardest.

Bare i løpet av tre uker har norsk næringsliv vært gjennom en krise så stor at den vil sette varige spor, selv om regjeringen og Stortinget leverer den ene krisepakken etter den andre. Det er tøft for mange, og for noen er krisepakken langt fra nok.

En enda større bekymring er hva koronakrisen og de enorme kostnadene den påfører AS Norge, vil ha å si for velferdssamfunnet og velferdstjenestene på sikt. Hvor stor blir sluttregningen som dagens unge blir sittende igjen med når alle krisepakkene er delt ut?

Det vet vi ikke ennå. Men mye kommer ikke til å bli som før. Spørsmålet er hvilke bransjer og aktører som overlever. Hvem som evner å omstille seg, og hvem som kanskje må dø.

Staten bestemmer kriteriene i kontantstøtteordninger og krisepakker og sitter med mye makt til å avgjøre hvilke næringer som fortjener å hjelpes gjennom krisen. Da er det viktig å ikke la seg styre for mye av fortiden, men også bruke anledningen til å støtte opp om bedrifter og aktører som skal ta oss inn i fremtiden. Det handler om grønne løsninger, men også om mye mer. Om et norsk, moderne næringsliv etter korona. Bruk krisen som en slik mulighet.

Les også

De fleipet om å gjøre det: – Så måtte vi handle fort

Les også

Næringslivstopp i Drammen koronasmittet: – Har ikke vært så dårlig på 20 år

Les også

Nye krisepakker til bedriftene: – Prøv igjen

Kommentarer til denne saken