Den som vet hvordan pølser og politikk blir til, får mange søvnløse netter, er klisjeen som ofte brukes for å beskrive maktkamp og hestehandel i politikken.

Men det spillet som utfolder seg i drammenspolitikken, nok en gang med Ståle Sørensen og Herman Ekle Lund i hovedrollene, overgår de fleste mareritt.

Ikke bare vitner det om et politisk miljø så forsuret av enkeltpolitikere som ikke tåler trynet på hverandre at det går på tilliten løs. Men det viser også enkeltpolitikere som er villige til å gå langt for å ødelegge for hverandre i jakten på makt og posisjoner. Og ikke minst at det står ekstremt mye på spill før høstens lokalvalg, og at frykten for å miste velgere er skremmende stor.

Torsdag kunne Drammens Tidende avsløre at Venstres ordførerkandidat Herman Ekle Lund har forsøkt å stikke kjepper i hjulene på varaordfører Ståle Sørensens nye politiske prosjekt, valglisten «Folk i Drammen».

Lund legitimerer det hele med at han ville informere venner og bekjente om sine dårlige erfaringer med Sørensen. En ærlig sak når det først blir kjent. Men når det når offentlighetens lys, og med den personkonflikten som har rådet mellom de to i hele kommunestyreperioden, ser det ikke bra ut i det hele tatt.

Ifølge tekstmeldinger Drammens Tidende har fått tilgang til, har Lund advart én potensiell kandidat mot å stå på Sørensens liste. Lund bekrefter at han har vært i kontakt med til sammen fire personer med samme budskap.

«Hvis du heller kunne bidratt til å stanse denne lista fra å oppstå, kontra å bidra til det, så ville jeg (og mange andre) blitt veldig glade», skriver Lund i en av meldingene til den ene listekandidaten. Han skriver også at han frykter at Sørensens liste vil «bidra til å stjele stemmer, og totalt svekke gjennomslagskraften generelt politisk i Drammen for disse sakene».

Hva skal en stakkars velger tro? Erre mulig, liksom? Ja, i drammenspolitikken er det dessverre det.

Det er ikke lett å vite hva eller hvem man skal stemme på når enkelte er så kronisk opptatt av å fucke det til – både for seg selv og andre.

Bakteppet er kjent. Kort oppsummert dreier det seg om en dyp personkonflikt som oppsto rett etter valget i 2019 da Lund og Sørensen begge var i MDG. Det endte med at de begge forsvant til hvert sitt parti, Lund til Venstre og Sørensen til Ap. Begge har siden sendt stikk og beskyldninger om hverandre, og påstår seg forfulgt eller mobbet av den andre.

Få som med et upartisk blikk har forsøkt å gå inn i denne konflikten, har kommet ut igjen med et klart bilde av hvem som er good eller bad guy. I jakten på svart eller hvitt finner du ingen av dem, mens begge identifiserer seg med «mr. good».

Om det er Lunds advarsler som har fått minst to av Sørensens kandidater til å trekke seg, er uvisst. Sørensen på sin side er ikke i tvil om at han er utsatt for en kampanje og kaller det hele for «lavt demokratisk sinnelag». Sørensen benytter nå anledningen til å surfe på sympatibølgen, i håp om å skaffe de 300 underskriftene han trenger for å stille liste. På Facebook kjører han nå sin egen kampanje: «Dette mennesket bør holde seg langt unna kommunepolitikken», skriver han, med klar adresse til Herman Ekle Lund.

Vi kunne lagt til både lavmål, ufint og usedvanlig lite taktisk om det Lund har holdt på med. For det ser unektelig ikke bra ut når en folkevalgt som har lansert seg selv som ordførerkandidat og brubygger for et samlet sentrum, aktivt prøver å stoppe noen i å benytte seg av sine demokratiske rettigheter. Uansett hvor dårlige erfaringer Lund har med Ståle Sørensen fra før. Uansett hvor redd han er for å miste stemmer til et initiativ som er milevis unna å komme inn i kommunestyret. Uansett hvor bøllete og kjipt Sørensen har oppført seg. Og særlig fra en som ellers er rask til å slå ned på alt som lukter av kanselleringskulturen og plattformnekt.

Herman Ekle Lund står fritt til å informere venner og bekjente på Folk i Drammen-listen om egne dårlige erfaringer med Ståle Sørensen, noe han forklarer som beveggrunn til Drammens Tidende og på egen facebookside.

Problemet til Lund er at han har rotet seg bort i noe han burde holdt seg langt unna. Han burde latt Sørensens liste få fade ut av politikken, slik mye lå an til. I stedet har Lund blåst nytt liv til Sørensens håp om politisk comeback, i alle fall å kunne stille liste.

Det var neppe slik noen av dem hadde sett for seg veien videre. Men alt er mulig i drammenspolitikken, hvis velgerne slipper dem inn en gang til.