Gå til sidens hovedinnhold

Et minneord om en som ga sitt liv for Norge 4. juli 1944

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For nøyaktig 75 år siden ble en ung mann, som så vidt hadde fylt 20 år, stablet inn i en bil på Grini og fraktet opp til Trandumskogen. Der skulle hans liv ende. Hans navn var Tomas Per Trægde. Han var opprinnelig en blid sørlending fra Mandal, men ble drammenser i 1940. Jeg kjente ham ikke av den grunn, jeg ble født over 20 år senere. Til tross for det føler jeg en slags kjennskap, og ikke minst takknemlighet, over det han var villig til å gjøre slik at jeg ble født i et fritt land og fikk leve i fred og ro i alle årene etterpå.

Min far kjente ham i årene under krigen før han ble arrestert og henrettet. Så når jeg leser i minneboken, Pro Patria, om ham og kameratflokken, og ser bildet av en rolig, harmonisk og blid gutt, blir jeg fylt av stor beundring over hans offervilje.

Han kom til Drammen sammen med sine foreldre i 1940, og engasjerte seg tidlig i kristent barne- og ungdomsarbeid. Søndagsskole, skole- og studentlag o.l. var han også engasjert i.

Høsten 1943 ble han tatt av tyskerne sammen med andre studenter og lærere på universitet i Oslo. Her ble noen av dem sendt til Tyskland, mens de fleste, inkludert Tomas, ble satt fri igjen. Hans far, Lars Trægde, var leder for den lokale militære organisasjonen i Drammen og omegn.

Tomas ville gjøre noe for et fritt Norge, og begynte som en av gutta på skauen tidlig på året 1944. Først lå han med en kameratgjeng inne i skogen ved Røysjø, så flyttet de seg i april opp mot Øvre Eiker til området omkring Holtefjell. Meningen var å bygge opp en eliteavdeling med soldater som kunne slåss for et fritt land, men det endte med at skjulestedet deres ble avslørt og de ble tatt til fange.

Tomas havnet ganske raskt på Grini der han fikk dødsdom sammen med kameratene sine. Sin 20 årsdag «feiret» han på cella på Grini 29. mai 1944, og natt til fjerde juli samme året ble han fraktet opp til Trandum hvor han ble skutt.

Etter krigen ble alle massegravene på Trandum gravd opp slik at flest mulig kunne identifiseres og fraktes hjem til sine respektive hjemsteder. Tomas ligger nå i en grav på Bragernes kirkegård sammen med sine foreldre og søster.

De som ønsker kan finne mer informasjon i boken «Motstandskamp og krigsseilas» som handler om kampen i Drammen, Skoger og Lier 1940–1945. Boken er skrevet av Audun Knappen i 1998. Det står om Tomas på side 203 og 205. Videre er det mulig og lese minneheftet som ble utgitt av skolelaget etter krigen som forteller om Tomas og kameratene. Den ligger på nettet på nasjonalbiblioteket.no under «Pro Patria» til minne.

Med den dypeste respekt vil jeg lyse fred over minnet over en flott ung mann som var villig til det ytterste offer.

Kommentarer til denne saken