Drammen Høyre har vært utsatt for et enormt press etter at de i formannskapsmøtet denne uken sørget for bråstopp i fusjonsprosessen mellom energiselskapene Glitre Energi og Agder Energi.

Det var likevel få tegn til at partiet kom til å snu, for senest torsdag ettermiddag gikk Fredrik A. Haaning knallhardt ut mot kritikerne og forsikret at Høyre har satt seg grundig inn i saken og står fjellstøtt på sitt vedtak.

Da partiets gruppeleder Kristin Surlien noen timer etterpå meldte at Høyre, etter å ha vært i hastemøte med Glitre-ledelsen, trekker i nødbremsen og vil be om en utsettelse når saken skal opp i kommunestyret på tirsdag,er det sjelden begreper som politisk mageplask passer bedre.

Det er alltid pinlig å måtte gå tilbake på noe man har vært skråsikker på, men Drammen Høyre med leder Kjell Arne Hermansen i spissen har gjort klokt i å ta imot gode råd fra høyere hold i partiet. For selv om Høyres kommunestyregruppe i Drammen har hatt et ønske om å treffe tidsånden, slik Senterpartiet med sin politikk har suksess med, har de nok undervurdert motstanden i eget parti og blant støttespillere i næringslivet.

Samtidig må også Glitre gå i seg selv, for de har åpenbart undervurdert motkreftene. Hvor gode har for eksempel selskapet vært til å forankre fusjonsplanene blant politikere og innbyggere? Forklare enkelt og konkret hvilke konsekvenser og muligheter fusjonen har for Drammen? Hvilke visjoner man vil målbære (politikere er tross alt mennesker som liker å bli begeistret). Og ikke minst avklare risiko. Snakker vi om dødsing eller et trygt hopp fra én-meteren?

Er det noe som sitter dypt i den norske folkesjela, så er det sjølråderetten og folkets eierskap til egne naturressurser, deriblant vann og olje. Det vil være tragisk om Drammen mistet kontrollen over egne kraftverdier, eller at en fusjon ville medføre store tap av arbeidsplasser og kompetanse.

På den annen side: Hvis vi sier nei til fusjon, kan vi samtidig risikere å gå glipp av utvikling av ny, grønn industri og viktige kompetansearbeidsplasser, slik LO og NHO argumenterer for i et felles debattinnlegg i Drammens Tidende. Og kan en fusjon bidra til at nettopp Drammen blir et kraftsentrum for fornybare næringer?

Er det nå vi skal be om en god gammeldags SWOT-analyse? En gjennomgang av fordeler, ulemper, trusler og muligheter, som det er mulig for hvermansen å forstå og ta stilling til.

Det er i det hele tatt merkelig at en så viktig sak for kommunen og regionen har gått så til de grader under radaren i kommunens partigrupper. Ikke overraskende har Senterpartiet jobbet grundig, langsiktig og strategisk med fusjonssaken, og med hell klart å overbevise kollegaer i Høyre.

Men at en sak som handler om milliardverdier, kraftindustri og arbeidsplasser, nærmest avfeies som uinteressant for et styringsparti som Arbeiderpartiet, er underlig. Hvis partiet støtter fusjonen, noe de sier at de gjør, hvilke visjoner og muligheter for Drammen ser de? Og hvordan vil de betrygge innbyggerne på at dette er det rette?

Her hviler det et stort ansvar på ordfører Monica Myrvold Berg (Ap), men også på rådmannen. Hvor er kommunens toppledelse når særlig viktige spørsmål for kommunen står på spill? Hvem andre skal peke ut en retning for kommunen hvis ikke de.

Man kan godt skylde på korona, at det er satt opp et permanent «vennligst ikke forstyrr, kommunesammenslåingsarbeid pågår»-skilt på rådhuset, og et evig surr i den politiske flertallskonstellasjonen. Men det fratar ingen ansvaret for å prioritere de viktigste debattene, og lede. Så det skal Høyre ha, og selv om det går på stoltheten og tilliten løs: De gir nå kommunen en kjærkommen og nødvendig time out til å finne ut hva som på kort og lang sikt vil tjene Drammen og kommunens innbyggere best.

Det betyr at de som sitteri førersetet snarest må komme seg ut på stupekanten og sjekke forholdene. For hopping blir det uansett.

Les også:

Les også

Blank seier til Senterpartiet. Men hva skjedde egentlig i Høyre?