Det blir ny regjering, og et så til de grader rødgrønt skifte.

Valgprognosen som ble offentliggjort klokken 21.00 mandag kveld, slo med all tydelighet fast det de fleste valgekspertene har antydet i ukesvis, men som høyresiden har forsøkt å dysse ned.

Mange velgere har etter at FNs klimarapport ble donert som en gavepakke til de grønne partiene ved inngangen til valgkampen, ønsket mer grønn politikk. Og på valgvaken tilMDG hadde folk kledd for det grønne skiftet.

Men velgerne ser også ut til å ha ønsket seg en god dose rød politikk, som ingen av de helgrønne partiene MDG og Venstre kan by på.

Selv om prognosen er basert på forhåndsstemmer og valgdagsstemmene foreløpig gjenstår, skal det mye til om ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre får oppfylt sin drøm om å danne regjering sammen med SV og Sp. Og det er heller ingen tvil om at statsministeren vil hete Jonas og ikke Trygve. For Ap vil ikke dette være et glimrende valgresultat, men en slags seier som har vært helt avgjørende for partiets troverdighet og fremtid.

Ifølge prognosen har de tre rødgrønne kameratene fra 2005- og 2009-valget flertall, og slipper å søke støtte hos MDG og Rødt, slik det lenge har sett ut på meningsmålingene. Det er imidlertid for tidlig å si om dette bildet vil holde seg etter hvert som valgdagsstemmene telles med, og slik holdes spenningen i live på venstresiden utover valgnatten.

I Buskerud har spenningen vært stor rundt hvem som kommer til å stikke av med sistemandatet og utjevningsmandatet. Derfor stod jubelen i taket i Folkets Hus mandag kveld da valgprognosen viste at Ap kan gjøre et bedre valg enn i 2017 og dermed beholder sine tre mandater på buskerudbenken. Ap har gjort en solid valgkamp både i Drammen, der forhåndsstemmene teller hele 30 prosent, og i Kongsberg, der den populære tredjekandidaten Even Røed holder til.

Det blir også spennende å se om SV og liung Kathy Lie kommer til å beholde utjevningsmandatet utover valgnatten. Her står det nemlig veldig mange andre partier og sikler på utjevningsbeinet. Den store utfordreren heter Rødt, men også Sp, Venstre og MDG kan kapre dette attraktive mandatet. Alt avhenger av hvordan partiene gjør det nasjonalt.

Selv om Høyre har forsøkt å holde motet oppe gjennom hele valgkampen, har et svakt valg ligget i kortene helt siden før sommeren . Til tross for at Erna og co. har blitt erklært verdensmestre i pandemihåndtering, så har velgerne ønsket seg det stikk motsatte. Dermed gjør partiet sitt dårligste valg i Buskerud siden 1997. Da fikk de 15,9 prosent. Nå ligger de an til 23,2.

Den aller største taperen ser ut til å bli Frp, både nasjonalt og i Buskerud. Morten Wold blir alene Frp-er på buskerudbenken, en tilværelse partiets listetopper ikke har opplevd på 20 år.

Senterpartiet gjør det bra i Buskerud til tross for en nedadgående kurve inn i valgkampen. Det har lenge vært spenning knyttet til om partiet skal få inn to representanter, men det ser i skrivende stund mørkt ut for Sigrid Simensen Ilsøy, som må se seg slått av Aps Even Røed.

Det vi imidlertid kan slå fast med stor sikkerhet, er at den nye buskerudbenken vil bli mer likestilt enn på lenge, med minst tre kvinner representert. Vi må faktisk helt tilbake til 1981 for å finne en mer likestilt delegasjon fra Buskerud, noe som er på høy tid og som vi kan takke partiene som velger å sette kvinner på topp og kvinner som sier ja til å stå på førsteplass.

Hvorvidt de og det nye rødgrønne flertallet vil gi velgerne i drammensregionen og Buskerud bedre sykehustjenester, samferdselsløsninger, nye grønne arbeidsplasser og mindre barnefattigdom, er en annen sak.

Men vi vet hva de har lovt og kommer til å måle dem på akkurat dette. Og mer til.

LES OGSÅ: