«Tenk deg Lundteigen stå og raljere over at Ap ikke holder ord.»

Slik snakker en anonym kilde i Buskerud Ap og illustrerer med det noen av bekymringene som preger partilaget nå som Vikens skjebne ligger i nettopp dette fylkeslagets hender.

Mye tyder på at hvis Østfold Ap vedtar å vrake Viken, mens Akershus vil bevare storfylket, så sitter Buskerud på nøkkelen. Slik det kan se ut nå.

Tirsdag kveld fyrte styret i Buskerud Ap opp den første varden som skal sende røyksignaler ut til medlemmer og tillitsvalgte om at Viken bør vrakes og et nytt Buskerud gjenoppstå. De lot seg med andre ord ikke påvirke av at Ap-styret i Akershus, med tre regjeringsmedlemmer i spissen, sist uke kom til motsatt konklusjon.

«Akershus Arbeiderparti var mot opprettelsen av Viken fylkeskommune, men mener at det faglige grunnlaget med all tydelighet viser at det er få argumenter for oppløsning», skriver de i sin innstilling, som også fikk flertall da Akershus Ap møttes til representantskapsmøte tirsdag kveld.

I Buskerud Ap har meningene vært delte. Særlig de med verv i fylkestinget og fylkesrådet har vært positive til å beholde Viken. De har mest å tape, men er også tettest på den politiske hverdagen og ser flere av fordelene ved å samarbeide om tjenestene i en større region.

Men i politikken er det kjøttvekta som rår, og ingen vil være på det tapende laget. I Buskerud har det vært et rådende flertall mot Viken, selv om Viken-sympatisørene har hatt noen ess i ermet: At den store regningen for å oppløse ville virke avskrekkende på folk. At de negative konsekvensene ved en oppløsning, og den ekstraordinære prosessen partiet nå gjennomfører – med møter både i lokallag, fylkeslag og til slutt Viken – ville mørne selv de argeste motstanderne.

Men det motsatte har skjedd. Det kan virke som om fylkesleder Martin Kolberg, en sterk kritiker av Viken, har klart å samle det meste av fylkeslaget i en påfallende samstemt argumentasjon.

I innstillingen fra fylkesstyret påpekes blant annet hensynet til demokratiet, tilhørighet og ikke minst velgerkontrakten. Men også en bekymring for den fremtidige økonomien til Buskerud som eget fylke, som man forventer at regjeringen gjør noe med.

Særlig ett mantra går igjen i Ap-kretser i Buskerud: «Vi har lovt velgerne å oppløse Viken» og «vi må vise at vi holder ord». For noen er dette det viktigste, og peker på Buskerud Aps toppkandidat Masud Gharahkhani som i valgkampenforsikret at «det blir oppløsning av Viken». I tillegg ligger det en tung forventning i den rødgrønne fylkesplattformen og i Hurdalserklæringen, mener Viken-motstanderne i Buskerud-laget.

Men partiet hadde neppe havnet der uten et heftig press fra Senterpartiet. Ikke minst fra Per Olaf Lundteigen (Sp), som kjørte en knallhard valgkamp mot Ap om Viken og tvang Gharahkhani ut på glattisen. Siden har frykten for hva Lundteigen og Sp vil finne på vært som en klamp om foten på Buskerud Ap. Dette har trolig spilt, om ikke en avgjørende, så en viktig rolle for den konklusjonen som nå foreligger. Enn så lenge.

For dramaet om Viken er på langt nær over. Med flertallet for Viken i Akershus Ap skal vi i hele seks uker vente i spenning på om det blir Vixit eller ei.

Spørsmålene som gjenstår er om også Buskerud Ap vil følge rådet fra fylkesstyret sitt, noe det er stor sannsynlighet for. Det neste spørsmålet er hvor hardt partipisken vil svinges overfor delegatene som skal representere sine respektive fylkeslag, først i representantskapsmøtet i Viken Ap den 5. februar, dernest i fylkestinget som skal avgjøre Vikens endelige skjebne.

En pikant nøtt som også kan bli utslagsgivende for hvor flertallet i Ap lander, er hvor mange representanter hvert fylkeslag skal sende til møtet den 5. februar. Det bestemmes nemlig ut fra fylkeslagenes medlemstall, og ryktene sier at Akershus har hatt en stor økning det siste året. Dermed kan de alene sørge for flertall. Gitt at hele Akershus-gjengen står samlet.

Det er foreløpig littfor mange variabler i denne ligningen til å komme med et sikkert stalltips, men Viken henger i en tynn tråd.

LES OGSÅ: