(Lierposten)

En vårdag i 2001 tar Karianne seg en slurk Farris på et kontor i en pause under en dansetrening. Hun har nylig lagt opp som aktiv sportsdanser etter sju år i de profesjonelles rekker. Fortsatt er det dansen som er altoppslukende i Kariannes liv, men nå i rollen som trener.

Hun står og skuer utover folkelivet på Karl Johan, og tenker at hun må lagre dette i minnet. Det hun er med på for øyeblikket vil aldri komme tilbake. Etter å ha hatt noen minutter for seg selv går hun tilbake i ballsalen på slottet. En ny økt med det kommende kronprinsparet venter.

Jazzballett på Egge skole

Før vi fortsetter i 2001, hopper vi raskt rundt 30 år ytterligere tilbake i tid. Karianne blir født i 1970, og året etter tar hennes far sin første NM-medalje i et allroundmesterskap på skøyter. Noen år senere gikk han til topps i et noe større mesterskap i Østerrike. Under oppveksten på Meren ble Karianne fort glad i å gå på ski.

Men det var en aktivitet som ganske snart ble enda mer spennende for Karianne. Hun startet på turn og jazzballett i gymsalen på Egge skole, og mot slutten av barneskolen dro hun og ei venninne til Drammen for å starte på danseskole. Lidenskapen for dans var i ferd med å bli vekket for den litt forsiktige jenta.

– Jeg var kjempesjenert og hadde ikke super-talent for dans. Men interessen var kjempestor, og det spares ikke på innsatsen da, forteller Karianne.

Dans fra morgen til kveld

Da hun startet på videregående skole begynte hun å trene i Oslo, og som 18-åring fikk hun Arve Gulliksen som dansepartner. Treneren het Tor Fløysvik, som mange år seinere skulle bli Kariannes kollega i TV2. Oslo-perioden i slutten av tenårene var både lærerrik og hektisk for liungen.

– Det var litt pes, men det var spennende. Jeg kom inn i det beste dansemiljøet i Norge og fikk Arve som partner. Han hadde vært god i junior-VM, og jeg hadde sjukt lyst til å bli god. Jeg trente uansett om det var jul eller nyttår. Jeg kom egentlig veldig seint inn i miljøet, men mannen min hadde kommet tidlig inn i miljøet, og det hjalp, forteller Karianne.

I 1990 flyttet hun og Arve til England, og sjokkerte både seg selv og andre ved å gå til kvartfinalen i det britiske mesterskapet. Opp mot 500 par deltok i konkurransen og paret følte de fikk maks uttelling. Det ga blod på tann for det unge og lovende paret på parketten, som delte leilighet i London med danseparet Kim og Cecilie Rygel, som samme år ble verdensmestere i 10-dans. I England var det kun dans som hadde fokus, selv om det også måtte jobbes for å tjene til livets opphold.

– Vi trente på dagen og kvelden, og tok strøjobber innimellom. Det var et veldig stort og godt dansemiljø i området vårt – et altoppslukende miljø der alle tenkte dans 24 timer i døgnet, forteller Karianne.

I Europatoppen

I 1991 tok paret Stensen/Gulliksen sølv i det norske mesterskapet, deltok i VM og etablerte seg som det nest beste paret i Norge. Året etter hanket de inn kongepokalen, og i 1994 ble de profesjonelle. Et av høydepunktene i karrieren kom under EM i 1996.

– Da ble vi nummer seks i finalen, det var stort. Det var et godt selskap å være i. Vi klarte alltid å nå semifinaler i proffklassen i alle mesterskap vi deltok i, forteller Stensen Gulliksen.

Arve og Karianne deltok i sitt siste VM i 2000, da kom de på tiendeplass. I sju år var paret blant de 10–12 beste parene i Europa i standarddans, og de stoppet på fem NM-gull. Livet som profesjonell var ingen dans på roser, men Karianne mener det lærte dem å lettere stå på egne bein etter at karrieren var avsluttet.

– Vi var mye ute på reise og fikk jo dekket det som proff, men vi styrte det selv, og det var helt opp til deg selv hele tiden. Det gjorde at vi var skodd for fremtiden etter dansen også. Det var mye læring å ha det som business, slik vi hadde det. Utøvere i dag kan bli litt tafatte. Fotballspillere møter opp til et visst tidspunkt og det legges opp en detaljert plan for dem. Det er helt fjernt for meg, vi gjorde det selv, forteller Stensen Gulliksen.

Vanket på slottet i flere måneder

Hun jobber i dag som leder for idrettens karrieresenter, men det skal vi komme tilbake til mot slutten. Først skal vi tilbake til 2001, der danseparet får en litt uventet forespørsel.

Arve og Karianne blir spurt om å lære Mette-Marit og kronprins Haakon brudevalsen i forbindelse med det kommende bryllupet i august 2001. De takker ja, og blir faste gjester på slottet i flere måneder.

– Det var en spennende opplevelse å vanke på slottet. All treningen foregikk i ballsalen. Jeg husker første gang vi ble sluppet inn på slottsplassen og ringte på – det var spesielt. Det var veldig spesielt når det var den fremtidige kongen og dronningen vi underviste. Det ble ikke offentlig før i august at vi hadde lært dem å danse brudevalsen.

Jeg husker at TV2 spurte om vi ville sitte i studio og kommentere brudevalsen, men det kunne vi ikke, vi var i Bergen og underviste parene vi trente den helgen. Vi var litt engstelige for at de startet med feil fot, men det gikk bra, humrer 50-åringen fra Meren.

Krevde mye

Året etter fikk de igjen forespørsel fra kongehuset, denne gang var det i forbindelse med bryllupet til Märtha og Ari. De lærte altså begge kongebarna brudevalsen, og allerede som aktive dansere startet de med å undervise andre par innenfor sportsdans.

Totalt har Arve og Karianne trent opp ulike par som til sammen har tatt mellom 50 og 60 NM-gull. Karianne underviste hver torsdag i Bergen i 15 år, og fikk der fram et juniorpar som ble blant de beste i verden. Hun husker tilbake til trenerperioden som en fin tid, men understreker at dette også blir en livsstil.

– Både mannen Arve og jeg trivdes veldig med å undervise. Men det krevde mye, og jeg la det på hylla i 2015, forteller Karianne.

Livet sammen etter dansen

Man kan få inntrykk av at mange dansere er kjæreste, samboere eller gift med sin dansepartner, hvorfor er det eventuelt slik?

– Det er ganske mange som ikke er sammen også. Det er på godt og vondt, det er veldig krevende, oppturer og nedturer, men fint også. Vi har god selvdisiplin, er strukturerte og dedikerte begge to, og det må matche. Kommer man gjennom en dansekarriere sammen, da er man godt rustet for et samliv etterpå også. Mange av de andre parene som konkurrerte sammen med oss har ikke fortsatt å leve sammen. Livet blir veldig annerledes etter en dansekarriere, mener Karianne.

Mer show og mindre dans

I 2009 ble Stensen Gulliksen dommer i skal vi danse på TV 2. Der ble hun kollega med sin tidligere trener, Tor Fløysvik og dansekollega Trine Dehli Cleve. Hun kom inn i sesong fem og var med til sesong ni i 2013. For Karianne var TV-programmet en positiv opplevelse

– Det var veldig spennende med direktesendinger. Det mest spennende var å være i settingen at det er live-TV – det trigget meg skikkelig. Det var en stor produksjon og veldig viktig for TV 2. Vi hadde kun en generalprøve før jeg skulle sitte i panelet for første gang. Jeg fikk beskjed om at jeg kunne dette, det var bare å sette seg ned og plapre i vei, ler Stensen Gulliksen.

Ettersom sesongene og årene gikk følte hun det ble litt for mye show og litt for lite dans i programmet. I 2013 følte hun at nok var nok.

– Det er utrolig imponerende hvordan de har holdt på seermassen, men det ble mer show og mindre dans etter hvert. Det ble mindre behov for proffe dommere ettersom de ville ha mer underholdning. Da trengte de ikke den kompetansen som jeg og flere andre i dommerpanelet hadde, mener Stensen Gulliksen.

Folk og mestring på ulike arenaer

I dag er Karianne daglig leder i idrettens karrieresenter i Oslo, med base på Ekeberg. Senteret er et samarbeid mellom fotballforbundet, Idrettens Helsesenter og NISO – fagforeningen for idrettsutøvere. Gjennom karrieresenteret får utøverne hjelp til å forberede og takle overgangen fra idrettsutøver til livet videre. I tillegg jobber hun som kognitiv atferdsterapeut på Idrettens Helsesenter, med blant annet oppfølging av sykemeldte.

– Det er veldig spennende å jobbe med folk og mestring på ulike arenaer. Det er veldig spennende å jobbe med å få folk til å hente frem ressurser i seg selv, mener Karianne, som med bor med mann og datter på 18 år på Fjellhamar utenfor Oslo.

Kariannes pappa er skøyteløperen Sten Stensen, en av de fire S`ene i norsk skøytesport i siste halvdel av 70-tallet og olympisk mester på 5000 meter i Innsbruck 1976. For henne har det bare vært positivt å ha en nasjonal skøytehelt som far.

– Jeg er bare utrolig stolt av pappa, og det har aldri vært noe press fra mine foreldre. De var ikke typiske danseforeldre, men de kjørte jo til Oslo tre ganger i uka. Det har vært positivt for meg å ha en far som har fått til solide ting, og presset jeg har hatt – det har jeg lagt på meg selv, forteller den tidligere danseproffen og skal vi danse-dommeren.