Gå til sidens hovedinnhold

Faktum er at Åskollen i dag gjenspeiler det mangfoldet vi har i resten av kommunen vår

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Åskollen er en bydel full av potensial. Spennende boligprosjekter står for døren. De første 100 leilighetene står allerede klare, og flere hundre nye leiligheter står for tur på Nøsted brygge og på Glassverket. I tillegg er det bare et tidsspørsmål før første del av Knive/Lolland-utbyggingen skyter fart. Et innovativt, fremtidsrettet boligprosjekt med fokus på miljø og tilgjengelighet for folk flest. Bolig- og næringsutvikling, i landlige omgivelser, men allikevel i direkte tilknytning til landets hovedfartsårer, gjør Åskollen til fremtidens bydel. Dette er utvikling som setter krav til god infrastruktur og gode tjenestetilbud i nærmiljøet.

Ungdomsskole. Flerbrukshall. Oppgradert idrettsanlegg. Møteplasser og muligheter. Engasjement. Veldig mange ønsker utviklingen velkommen. Men ikke alle, og det brukes flere argumenter for å stoppe utviklingen. La oss se på noen:

«Ungdom synes det er gøy å ta buss til skolen».

Dette er absolutt forståelig. Men som argument inn mot en kommune som ønsker å fremme folkehelse og ha en aktiv befolkning fra 0-100, så er det vel et lite gangbart argument at det er morsomt å kjøre buss.

«Ungdom trenger å møte nye venner».

Helt klart. I disse dager er høringer gjennomført, og politikerne våre ser på skolegrenser med tanke på skoler som allerede eksisterer. Det vil være naturlig å tenke at de også må se på grenser når nye skoler bygges. Samtidig har vi i dag et samfunn der ungdom beveger seg raskt både fysisk og i sosiale medier. Ungdommene kjenner hverandre på tvers av bydelsgrensene i mye større grad enn hva som var tilfelle tidligere.

«Ungdom trenger å møte mangfoldighet».

Dette er kanskje det mest stigmatiserende argumentet. For finner vi ikke mangfold på Åskollen? Er vi da en homogen masse? Jeg har vokst opp med en bestefar som innvandret fra Holland og en morfar som innvandret fra Sverige. I nabohuset bor det en familie der barna har besteforeldre som er født i Tyrkia. Bidrar våre familier i samme grad til det mangfoldet som etterspørres? Er mangfold basert på alle religioner, eller et lite utvalg? Er man en del av mangfoldet om man er skeiv? Eller er mangfold definert av hudfarge, kanskje? Faktum er at Åskollen i dag gjenspeiler det mangfoldet vi har i resten av kommunen vår.

I den sammenhengen er det interessant å trekke fram noe Habibe Øzsatici, en mor på Åskollen, sa i en kommentar for kort tid siden: «De som ønsker mangfold ved å sende barna til Galterud eller Marienlyst, er dere klare over hvor mange «utlendinger» det har blitt på Åskollen de siste årene? Selv om både jeg og mine barn er født her så er vi for mange fortsatt «utlendinger» hva annet legger dere i mangfold egentlig?». Øzsatici peker her på noe vesentlig. Hva legges i begrepet mangfold i denne debatten?

Basert på utvalget av personer som har engasjert seg aktivt i angjeldende debatt, synes det klart at de som jobber mot den politisk vedtatte nærmiljøutviklingen på Åskollen ikke selv har barn i barnehage eller barneskole. Svært mange har imidlertid gode minner fra egen skolegang i sentrum.

De som ikke har eller har hatt gode opplevelser, synes nok det kan være vanskeligere å stå fram med sitt budskap. Det at man har opplevd bussturen til skolen og selve skolehverdagen i en annen bydel som spennende, er ikke et plausibelt argument for at det ikke er et sterkt behov for en kraftig oppgradering av områdets nærmiljøfasiliteter.

Derfor fremstår det som smått utrolig at enkelte sterkt motarbeider et politisk vedtak som gjør at hjertet i bydelen nå skal rustes opp. Rustes opp med skole og flerbrukshall, som igjen vil bidra til et oppgradert idrettsanlegg, nære tjenester, møteplasser på tvers av generasjoner, områdeutvikling og identitetsbygging.

Dersom man evner å se et større bilde enn det som betegnes som «nervøse småbarnsforeldre», «bussproblematikk» og teorien om at Åskollen er en homogen befolkning uten mangfold, vil man trolig også se grunnlaget for at et klart flertall i både det tidligere bystyret og det nåværende kommunestyret har stått ved vedtakene om ny ungdomsskole på Åskollen siden 2018.

Les også

Eivind (19) ønsker ikke ungdomsskolen velkommen: – Marienlyst var helt konge

Les også

Kutter 150 millioner på sykehjem: – Kan komme til å angre

Les også

Åskollenforeldre må fortsatt reise til Svelvik: – Et lite slag i trynet

Debatt om skolebygging på Åskollen:

Les også

Meningsløst å bygge en ny ungdomsskole på Åskollen

Les også

Jeg ville stemt NEI i CAPS LOCK 365 dager i året til en ungdomsskole her på Åskollen

Les også

Politikerne har fattet rett vedtak. Det må bygges ny ungdomsskole på Åskollen

Les også

At byggingen av Åskollen ungdomsskole trekker ut i tid er en varslet situasjon

Kommentarer til denne saken