Totalt har 80 personer omkommet i trafikken hittil i år, tre færre enn på samme tid i fjor, ifølge Trygg Trafikk og Statens vegvesen.

De døde i november i år var tre bilførere og en motorsyklist.

– Årsaken til nedgangen vet vi ikke noe om, men vi vet at det dessverre fremdeles er for mange menneskeliv som går tapt i trafikken, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Nedgang i tre fylker

Fylkene med nedgang så langt i år er Vestfold og Telemark, Oslo og Nordland. I Vestfold og Telemark har fem personer omkommet i trafikken hittil i år, mens det i fjor på samme tidspunkt var tolv. I Nordland er tilsvarende tall tre i år mot åtte i fjor, og i Oslo har én person omkommet i år mot fem i fjor.

I Viken har 21 personer mistet livet i trafikken så langt i år, en oppgang fra 19 på samme tid i fjor.

Ifølge Statens vegvesen døde 13 personer på norske veier i november 2011, og da var altså tallet tre ganger så høyt som nå. Totalt det året omkom 169 personer, om lag dobbelt så mange som prognosen for 2021.

Oppmerksomhet

Guro Ranes i Statens vegvesen slår et slag for oppmerksomhet i trafikken når vi nå går inn i en travel førjulstid.

– Det har vært mye snakk om bruk av mobiltelefon mens man kjører den siste tiden. Men det er bare en av alle de små oppmerksomhetstyvene som tar vår oppmerksomhet i trafikken. Vi dagdrømmer, spiser, bytter radiokanal, sminker oss og leser kart, sier hun.