SKOTSELV: Sola står høyt på himmelen en varm sommerdag i juli. Støvskyen legger seg bak oss idet vi kjører inn en grusvei med et stort, hvitt hus i enden. Boligen er en del av et lite småbruk som ligger på en stor tomt omringet av et stabbur, lysthus, store grøntarealer og et hønsehus.

Stedet tilhører den 30 år gamle fastlegen Zubair Akram og broren Mamoon Akram (33), som sammen med hver sin kone og barn har flyttet til det lille småbruket i Skotselv i Øvre Eiker.

– Det er et veldig fint sted å flytte til, forteller Zubair Akram og kikker bort på storebroren, som nikker enig.

De er begge født og oppvokst på Lørenskog, men har senere studert medisin i Polen. Da de begynte å jobbe som fastleger flyttet brødrene sammen til Bø i Telemark og har bodd der de siste fem årene – helt fram til april i år.

– Vi har vært opptatt av å kunne bo et sted hvor vi kan drive med dyrehold, fordi det er en såpass stor del av livet vårt, sier Zubair.

Lyden av klukking og galing er umiskjennelig, og det tar ikke lang tid før vi får øye på flere høner og to haner som spankulerer rundt på området.

– Dette småbruket er også godt tilrettelagt for hobbyen vi driver med, tilføyer Zubair.

Trives på hesteryggen

Fastlegen driver på fritiden med styrkeløft og vant NM i sin vektklasse i 2017. Derfor kan han uoffisielt kalle seg for Norges sterkeste fastlege.

Likevel er det ikke det han fokuserer mest på for øyeblikket. Når han ikke trener eller behandler pasienter trives både han og broren nemlig best på hesteryggen, hvor de driver med den urgamle panjabi-varianten av hestepolo - kjent som tentpegging på engelsk.

– Da er det helt perfekt at vi kan ha hester hjemme, sier Zubair, og ser bort på de store, grønne beitene hvor hestene Big Boy og Arielle gresser.

Brødrene har røtter fra Pakistan, hvor flere praktiserer hestesporten. Den har opprinnelse fra India og går ut på at rytteren skal treffe et mål festet i bakken med en lanse eller et sverd mens hesten er i galopp.

– Det går fort, så det gir et skikkelig adrenalinkick, forklarer fastlegen.

I dag er sporten veldig populær, spesielt i asiatiske land, ifølge brødrene. For dem har det vært en familiesport, som ble drevet med både av foreldre og besteforeldre i Pakistan. Nå som de har blitt eldre og fått mulighet til å drive med sporten i Norge ønsker de å ta den et steg videre ved å etablere et landslag som kan delta aktivt på konkurranser.

De har imidlertid allerede deltatt i VM, hvor Norge var det eneste landet i Europa som kvalifiserte seg, ifølge Mamoon Akram. Han havnet da på en sjetteplass blant 50 deltakere.

– Vi driver på med dette på deltid, mens de andre som deltok driver med det på heltid. Derfor var det litt moro å komme såpass høyt opp, sier Mamoon.

Nå er målet å bli best mulig og delta på verdensnivå.

Se video av hvordan sporten utøves her:

Store kontraster

Det er ingen tvil om at fastlegens fritidssyssel står i stor kontrast til jobbhverdagen. Likevel er han glad for å ha en aktiv hobby, ettersom det hjelper til å holde den forholdsvis travle familiefaren gående.

– Hverdagen preges stort sett av rutiner for å få ting til å gå rundt, forteller han.

Zubair er snart tobarnsfar, og har i tillegg til alle forpliktelsene på småbruket fast jobb som praktiserende allmennlege på Bragernes legesenter i Drammen sentrum. Her startet han å jobbe rett etter påske.

Zubair har funnet seg godt til rette og trives godt både i ny by, på nytt kontor og blant nye kolleger. Likevel innrømmer han at han hadde dårlig samvittighet - spesielt overfor pasientene sine - da han byttet jobb.

– Man får et litt nærmere forhold til pasientene sine når man jobber på et lite sted, enn det man gjør i en storby, men det vil jeg nok venne meg til.

– Her vil vi bli

Til tross for at fastlegen deler både hobby, hus og har samme jobb som storebroren Mamoon Akram, går de hverandre sjelden på nervene. Det mener han kommer av familiebakgrunnen og at de er avhengig av hverandre på grunn av alt de holder på med.

– Tiden hadde ikke strukket til ellers, innrømmer han.

Brødrene har sjeldent et rolig minutt, og får både mye glede og energi av å gjøre det de gjør. Legger de seg på sofaen blir de bare mer slitne.

Da de tok over småbruket var de også nødt til å gjøre en del før alt var klart til bruk. Blant annet har de kuttet ned en del trær for å få bygget ridebanen hvor de nå bruker mye av fritiden.

– Mamoon tar nattarbeidet og jeg morgenskiftet, sier Zubair og flirer.

De er fortsatt litt ferske i området, men ønsker med tiden å bygge ut og skaffe både flere hester og dyr til småbruket. Derfor mener de at Skotselv har vært rett sted å bosette seg.

– Vi er i en fase i livet hvor det er fint å etablere seg et sted, så her vil vi bli, sier Zubair og smiler.