TØR SATSE: Berit Wiersdalen og mannen Øystein satser på økologisk eggproduksjon og 3000 høner sørger for om lag 22.000 egg i uken.
Torunn Bratvold

Her kommer eggene rullende på bånd

Publisert

(Bygdeposten)

– Det er moro å skape noe selv og lage sin egen hverdag, sier Berit Grønhovd Wiersdalen (51). Sammen med mannen Øystein (47) satser hun på produksjon av økologiske egg på Nedre Skyliholt gård i Sigdal.

Nå utvider ekteparet for å møte etterspørselen. Et tredje hønsehus er i ferd med å reise seg på gården for å holde jevn produksjon året rundt. Huset skal stå klart til høsten. Da vil de ha plass til 4.000 høner. Hele året.

Så annonse

Berit og Øystein bodde i Oslo fram til de kjøpte gården i Sigdal i 2006. Hun drev et eget vikarbyrå og han jobbet som lokomotivfører i NSB. De har to sønner, Kristian på 15 og Marius på 13.

Men så dukket annonsen opp om en gård til salgs i Sigdal, og ekteparet bestemte seg fort.

– Dette gjør vi, sa de bestemt.

(Saken fortsetter under bildet)

VANEDYR: Hønene er noen skikkelige vanedyr. De legger egg til fast tid hver dag.

VANEDYR: Hønene er noen skikkelige vanedyr. De legger egg til fast tid hver dag. Foto:

Det tok ikke lang tid før de fikk både tilslaget på gården og konsesjon.

– Hele slekta mi er jo bønder. Jeg har vært mye i Vikersund hos både pappa (Harald Grønhovd red.anm.) og bestefar og bestemor (Thure og Else Lund red.anm.), så drømmen om en gård har alltid vært der, sier Berit Wiersdalen.

Ganske raskt startet de opp med slaktekyllinger på gården. Etter to år gikk de over til eggproduksjon. Lærekurven var bratt. De 10 siste årene har de gått over til økologisk gårdsdrift.

– Det er ikke tvil om at det er sunnere for både mennesker og jorden uten alle giftene, sier Berit under praten på pauserommet i hønsehuset.

Utenfor vinduet durer Øystein forbi i traktoren med hengeren full av hønemøkk. Det er dagen for å gjøre rent i de to store hønehusene.

Lykkelige høner

Hvem skulle tro at høner er vanedyr. Det er de.

Hver dag klokken 06 startet dagen. Da kommer lyset på og verpekassene åpner seg. Hønene stiller seg i kø for å legge sitt daglige egg.

– Det går på rutine. Jeg tror de legger egg på akkurat samme tid hver dag, humrer Berit.

Ved 10-tiden er de fleste ferdig lagt, og hønene slippes ut i friluft hvis det ikke er for mye snø, som det har vært i vinter.

På sommeren er de ute til det begynner å mørkne i 23-tiden, mens på vinteren er det kveld i 16-tiden.

– Vi er opptatt av dyrevelferd og har stor plass inne til hønene. De skal ha et naturlig liv. Den store gleden med dette er å se hvor glade de er. Hvor stor livsglede de har når de løper ut. Når det begynner å mørkne, går de inn av seg selv. Det er det som er så fascinerende, forteller Berit.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Fakta

Høner

  • Ei høne legger over 300 egg årlig, mens tilsvarende tall for høna i naturen gjerne kun er 10–15 egg.
  • Norske høner stammer opprinnelig fra den tropiske regnskogen i Sørøst-Asia.
  • Høner kommuniserer blant annet gjennom lydspråk. Det er identifisert over 20 lyder med spesifikt meningsinnhold.
  • Høner lærer av erfaring, og ved å bli lært opp av andre høner.

Sa opp

Øystein sa opp jobben som lokfører i desember 2016. Nå satser ekteparet for fullt på eggproduksjon. De har også et årsverk til på gården.

Det er krevende.

– Vi har en god avløser og har en del helgefri. Vi klarer også å ta oss fri et par uker på sommeren. Men det er en tøff jobb. Vi har jobbet oss opp-over. Suksessen vår er at vi leverer bra kvalitet, mener Berit.

Eggene kommer rett fra gården og leveres i butikken.

– Vi har ikke noe mellomlagring og mellomledd, sier Berit. Hun leverer egg ukentlig til 50 butikker. En dag i uken går turen til Oslo, hvor hovedtyngden av kundene holder til. En annen dag er det lokalbutikkene i Midtfylket som fylles opp.

22.000 egg kjøres ut fra Nedre Skyliholt gård ukentlig.

(Saken fortsetter under bildet)

GJENNOMLYSNING: Alle eggene blir gjennomlyst for å se etter om noe er galt. PRODUKTIV: Ei hønelegger over 300 egg i året.

GJENNOMLYSNING: Alle eggene blir gjennomlyst for å se etter om noe er galt. PRODUKTIV: Ei hønelegger over 300 egg i året. Foto:

På samlebånd

Det klukker godt inne hos hønene. Først trekker de unna når fremmedfolk kommer inn i boligen deres, men ganske snart kommer de trippende mot oss.

– De er veldig nysgjerrige, og hør, nå prater de til deg og lurer på hvem du er, sier Berit.

Vegg i vegg ligger rommet der eggene sjekkes og pakkes.

Brune og hvite egg kommer rullende på et samlebånd ut fra et hull i veggen direkte fra verpekassene. Med rutinerte hender pakker Berit de nylagte eggene i kartonger.

Pakkingen har blitt mer automatisert med årene, men det er fortsatt mye som må gjøres manuelt.

(Saken fortsetter under bildet)

NYTT HUS: Et tredje hønsehus er under oppføring på Nedre Skyliholt gård i Sigdal.

NYTT HUS: Et tredje hønsehus er under oppføring på Nedre Skyliholt gård i Sigdal. Foto:

Eggedosis

Egg tåler lite. Skjer det mange «ulykker», lurer vi på.

– De er skjøre, men så tåler de jammen likevel en god del. Det skjer egentlig veldig få uhell selv om det er mye håndtering. Vi har blitt veldig rutinerte etter hvert.

Men ting har skjedd.

– Jeg måtte kjøre om Vestre Spone en gang, da hovedveien fra Sigdal ble gjort i stand. I en sving hører jeg at en pall er løs og velter. Det var en ekkel følelse. Det var ikke noe hyggelig syn som møtte meg da jeg åpnet dørene bak i varebilen og så nesten 1000 knuste egg. Det er liksom ikke bare å sope opp etterpå heller, ler Berit og rister litt oppgitt på hodet.

Det er heller ikke bare bare å forsere trange bygater i Oslo. I hvert fall ikke med så mye snø som det har vært i vinter.

– Det går mye på rutine der også. Man lærer etter hvert, sier Berit.

(Saken fortsetter under bildet)

INN I BUTIKKEN: Markus Haare Børud får en eske med egg fra Berit Wiersdalen på den ukentlige utleveringen i Midtfylket.

INN I BUTIKKEN: Markus Haare Børud får en eske med egg fra Berit Wiersdalen på den ukentlige utleveringen i Midtfylket. Foto:

Motiverende

Å være bonde er ikke noe A4-liv eller en ni til fire-jobb.

– Det som er motiverende er at vi skaper en god opplevelse for veldig mange mennesker. Tenk bare hvor mange som spiser egg til frokost. Det er en god følelse at vi gjør noe nyttig.

Skal Berit trekke fram noe som er en anelse negativt, mener hun det må være at man må selge hele tiden.

– Vi må være på hogget. Målet er jo å ikke kaste noe, for det er direkte tap. Men det er moro. Vi skaper noe selv, og lager vår egen hverdag.

Både hun og mannen spiser mye egg. Det går i kokte og stekte egg, omelett og eggerøre.

– Men ingen av guttene liker egg. Det er nesten litt komisk.

Fakta

Nedre Skyliholt gård

  • Ligger ved Rabben i nedre Sigdal
  • Eies av Berit Grønhovd Wiersdalen og Øystein Wiersdalen
  • Ekteparet driver med økologisk eggproduksjon.
  • Har i dag 4000 høner, men bygger et tredje hønsehus for å kunne drive produksjon året rundt, uten stopp for renhold og vedlikehold av ett av hønsehusene.
  • Produserer om lag 22.000 egg i uken.
  • Har størst marked i Oslo, men leverer også en god del til dagligvareforretninger i Midtfylket.

Artikkeltags