Gå til sidens hovedinnhold

Fem fantastiske skiturer i nærområdet

Marka ligger innbydende. Det er nok snø, og mulighetene for skiturer mange. Jeg har plukket ut fem favoritter.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

1 ) Kamstrupløypa – Den er ikke akkurat ukjent, men mitt inntrykk er at veldig mange sverger til Skimtrunden og Tverråsrunden når de er i Finnemarka. Hvis du ikke har behov for like mange høydemeter så er Kamstrupløypa veldig fin.

Den slynger seg fra Landfalltjern og langs ryggen av dalen opp til Nerdammen, her er det et veldig flott og lettgått terreng hvor du kommer unna de lange seige motbakkene opp til Skimten.

Hvis du har god tid en helg og ikke er redd for å ta av deg skia og spasere på beina i 15 minutter, anbefaler jeg å ta Kvikk Lunsjen på Kampenhaug. Like etter du har passert Mellomdammen på venstre hånd og vrangen på høyre, går det opp en sti som du kan følge til toppen og få finnemarkas beste utsikt.

2 ) Holtefjell – Øvre Eikers skiperle har veldig fine skiløyper, og engasjerte frivillige i Holtefjellets venner sørger for at løypene er kjørt og at både bålpanne og gapahuk står klar for dem som vil benytte seg av denne. Absolutt verdt turen hvis du ikke har vært her før.

Du må krangle litt med noen motbakker i starten, men når du kommer opp på platået er det vanvittig fint. Følg skilting rundt Grøllarunden, en runde på cirka 5 kilometer på platået på toppen, med et veldig fint utsiktspunkt ved halvgått runde kalt Surtvarden. Her har du god utsikt over Blefjell og Gaustatoppen i bakgrunn. På vei hjem kan du ta en tur oppom Eurekatoppen, som også kalles 702, nettopp fordi den er 702 meter over havet. Her har du god utsikt over eikerbygdene mot Drammen.

3 ) Bremsa rundt – Ikke en runde du går for utsikten, men for det flotte terrenget. Den 8,7 kilometer lange runden er lettgått og passer for de aller fleste. Den er passe lang for en kveldstur med hodelykt etter jobb. Mye av løypa går på grusvei, og de fleste bakkene er passe bratte så de fleste kan få glidd litt på skia og gått god gammeldags diagonal.

Veldig populært segment på Strava, så her er det bare å trøkke til hvis du vil måle deg mot bygdas supermosjonister.

4 ) Ulevann – Har nok den parkeringen som ligger høyest i Finnemarka. Her kan du gå fine skiturer uten altfor mange høydemeter, og to turer er spesielt fine.

Du starter turen med å følge høyspenten, rundt Vrangla, ned til Svarthavna, over Vrangen (skuterkjørt vann), så opp langs Solbergvann til parkeringa på Ulevann igjen.

En tur på halvannen til to timer i behagelig tempo. Fra parkeringa kan du også følge skilting mot Snaukollen. En skjult perle som ikke blir brukt så mye, men absolutt en veldig fin tur.

5 ) Blefjell – Blefjell er en litt lengre kjøretur, men innafor hvis det er meldt fint vær og du har lyst på en litt lengre dag på fjellet.

Hovedløypa på Blefjell er like bred som en motorvei, og slynger seg langs platået helt inn til Vasshølet. Herfra kan du gå opp til Bletoppen hvis du fortsatt har krefter igjen i beina. Det er ikke kjørt siste stykket, men det er garantert gått noen før deg.

Turen nærmer seg fort 40–50 kilometer hvis du går hele veien, tur/retur. Men Blefjell er helt magisk. Hvis du treffer på vær og føre så er Blefjell den flotteste skidestinasjonen innenfor halvannen times kjøretur.

Hvis ikke covid-restriksjonene setter en stopper for det så kommer Solobua til å være åpen. Dette er et naturlig sted å ta et pust i bakken og nyte fristelsene bua har og by på. Dramdal Borge-familien som driver den står garantert og smiler fra øre til øre.

Eirik Dramdal Borge er for øvrig en god kompis, en kjekk kar på 29 år som er singel. Det kan være verdt turen hvis du er en yngre skientusiast som trenger litt motivasjon for å legge ut på tur.

Mer fra Sondre Turvoll Fossli:

Les også

Den nasjonale dugnaden er forbausende lik en langrennsløpers vanlige liv

Les også

Skulle gjerne hatt bare skøyting i Finnemarka

Les også

Slik forbedrer du formen til neste skirenn

Kommentarer til denne saken