Gylne, blanke ferieuker står for døren og med dem himmelhøye forventninger om late morgener med lange frokoster, varme og solfylte dager, grillkvelder, trening, aktiviteter, avkobling, fred og harmoni, lykke og glede.

Men så hender det at det regner i to uker på rad, ungene krangler, busta fyker og svigermor er fornærmet fordi dere ikke rakk innom på besøk. Det eneste som glimrer, er ferielykken med sitt fravær. Etter nylig å ha lest om lykkeforskning og hatt et ferskt møte med alpakkaer vil jeg uansett vær og «sommerføreforhold» ta med meg en ny dimensjon av uttrykket «Du store alpakka» inn i ferien.

Det begynte med at en herværende kollega gledesstrålende troppet opp på jobb en vintermorgen og fortalte entusiastisk om helgens vandring med alpakkaer. Det ble et hyppig tilbakevendende tema i våres, noe som endte med at alpakkavandring ble et betydelig og et aldri så lite og lykkelig innslag i årets teambuilding-dag.

For hva gir egentlig lykke? Og hva er det verdt å ta med seg etter en slik vandring med alpakkaer? Lykkeforsker Lisa Vivoll Straume sier du faktisk kan lære deg å bli et lykkeligere menneske. Her er hennes «lykkeoppskrift» med fem avgjørende punkter:

1. Lære nye ting. Være engasjert, nysgjerrig og utforskende.

Det eneste jeg visste om alpakkaer fra før, er at ulla for eksempel kan bli til en deilig genser. Så, yes! Vi lærte noe nytt om alpakkakultur i møte med flokken Cæsar, Waldemar, Brad Pitt, Indigo, Håkon og Calle: Å holde sammen.

For å ha det bra er alpakkaene avhengig av å holde seg i flokk, forteller alpakkaeier Torunn. Jo flere sammen, jo lykkeligere er de. De er váre, så om en av dem skvetter til og løper bort fra flokken, vil den alltid komme tilbake. Eller flokken vil komme til den.

Samtidig som de holder seg sammen, er de nysgjerrige og utforskende i fellesskap. Fritt oversatt til ferien: Å oppsøke noe nytt, å utforske og oppleve, scorer høyt på trivsels- og lykkeskalaen, og gjerne når vi henger med flokken; partner, familie og venner.

2. Å være fysisk aktiv

Å vandre med alpakkaer får ikke pulsen til å fyke i været, men du får muligheten til nettopp å vandre, eller om du vil; drive omkring, gå, loffe, traske.

Uten forkleinelse for hardere, fysisk trening kan det være et godt feriemoduspoeng å ta med seg – å gi seg selv muligheten til å bedrive rolig aktivitet uten krav til prestasjon.

3. Å være tilstede

Her snakker vi mindfulness in vivo. Legge merke til de små tingene som vi i hverdagen lett overser eller tar for gitt.

Å vandre med alpakkaer vil si å være tilstede i rolig alpakkatempo, tilpasse seg, stoppe opp i det grønne, forsyne seg med saftig gress, legge seg ned for en hvil om det er det du kjenner for, det er surrende fluer, mild sommervind, stillhet, nærvær i oppmerksomhet. Nettopp den lange, late sommerdagen vi kanskje drømmer om.

4. Å gi og gjøre gode gjerninger

Følelsen av å få lov til være nær og gi noe til en stolt, vàr og egenrådig alpakka gir en liten lykke, en påminnelse om at bare lite kan være nok.Holde opp døren for noen, servere kaffe på senga til din kjære, ta en telefon til en som sitter alene, små ting som gir og genererer glede.

5. Å pleie nære relasjoner

Med flokkmentalitet og samhold synes alpakkaene å ha nærhet, trygghet og trivsel i seg selv og hverandre. De oppsøker hverandre, står og går nær hverandre, leker sammen, jamfør første punkt.

Som besøkende og en slags inntrengere i alpakkaverdenen må vi «tune» oss inn på deres personlighet, væremåte og særpreg. På den måten vises vi etter hvert tillit nok til at vi kan nærme oss, gi mat fra hånden, holde rundt en myk alpakkahals og kjenne på den lette, luftige pelsen.

Noe å ta med seg til sin egen flokk; vi kan tilsvarende gjøre noe for å knytte bånd, oppsøke, sette oss inn i den andres ståsted, handle aktivt og gi noe.

Derfor deler jeg gjerne et bilde av seks alpakkaer som en varm påminnelse om viktige verdier for både ferie- og hverdagsliv. Så du storeste alpakka! God sommer!

LES OGSÅ:

Les også

Hva risikerer jeg hvis jeg åpner opp?

Les også

I siste episode av Kompani Lauritzen sa fenriken noe jeg syns vi skal snakke mer om

Les også

Derfor er noen mer redd for vaksinen enn viruset