For omtrent en måned siden var jeg gjest i geografiundervisningen på en videregående skole for å fortelle om klima og klimaforskning. Der fikk jeg blant annet dette spørsmålet: En jente hadde hørt om at vulkanutbrudd har en avkjølende effekt på klimaet og lurte på om man ikke kunne utnytte dette til å løse klimakrisen gjennom å kunstig sørge for vulkanutbrudd.

For det første ble jeg imponert over at hun visste om mekanismen som i utgangspunktet er riktig, i alle fall for visse typer vulkanutbrudd. Men en løsning mot global oppvarming er det neppe. Denne effekten varer ikke lenger enn maksimalt noen få år, for ikke å snakke om hva som måtte til for å i det hele tatt kunstig utløse et vulkanutbrudd eller bivirkninger av dette.

Klimafestivalen § 112

Klimafestivalen § 112 arrangeres hver januar.

Klimafestivalen § 112 er en kraftfull og leken mobilisering for å løfte klimasaken og en påminnelse om at det nye året må bli et år for sterkere klimahandling.

Festivalen vil inspirere folk, næringsliv og politikere til å støtte opp om de samfunns- og livsstilsendringer som må gjøres for å sikre et stabilt klima og et bærekraftig samfunn.

I Drammen arrangeres festivalen fra 12. til 29. januar.

Så fint det kunne vært, men det finnes ikke en slik kvikkfiks.

Vi må tilbake til den nokså kjedelige løsningen som klimaforskere ikke kan repetere ofte nok: Utslippene av klimagasser som CO₂ må ned.

Klimaforskere forbedrer stadig prognoser om hvordan klimaet kommer til å se ut i fremtiden avhengig hvordan samfunnet utvikler seg og hvor mye karbon vi emitterer. Dette er viktig for at vi klarer å tilpasse oss endringer i temperatur, nedbør og ekstremvær vi må forvente lokalt. Jo bedre forberedt, desto mer robuste er vi. Det momentane været med mye nedbør og hyppige veksel mellom varme- og kuldegrader er bare ett eksempel for dette.

Les også:

Samtidig er det viktig å huske at klimaforskning alene ikke kan løse klimakrisen. Forskere kan gjenta at alle de negative konsekvensene for både mennesker og naturen bare blir større jo mer CO₂ vi emitterer, men på hvilken måte utslippene skal reduseres er det opp til oss alle som samfunn å finne ut av.

Nettopp derfor der det viktig å skape rom for utveksling og inspirasjon, både for den enkelte som ønsker å leve mer bærekraftig og redusere forbruket sitt, og for politikerne som skal styre hvordan Drammen både reduserer utslipp og tilpasser seg allerede inntrådte og forventede klimaendringer.

Det er gledelig å se at dette skjer når Klimafestivalen §112 nå pågår i Drammen helt fram til 29. januar, takket være et stort engasjement fra befolkningen og mange innsendte bidrag.

Enten du trenger hjelp til å fikse klær eller skal bytte klær som du ikke lenger bruker mot andre pent brukte klær, så har du gode muligheter til det under festivalen. Om du heller vil høre om kommunens klimastrategi og hva de enkelte partiene synes om den, kan du møte opp til foredrag og panelsamtaler på biblioteket i denne perioden. Om du vil lære mer om hva en klimaforsker driver med, har du mulighet til å følge en live-podkast med undertegnede 19. januar.

Opptellingen fortsetter på klimafestivalen112.no, mens jeg her avslutter med innledningen til den navngivende grunnlovsparagrafen 112: «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares.»