Van topper plakaten

Van Morrison: Den 69 år gamle musikeren fra Nord-Irland er fortsatt aktiv. Denne våren slipper han nytt album.

Van Morrison: Den 69 år gamle musikeren fra Nord-Irland er fortsatt aktiv. Denne våren slipper han nytt album.

Artikkelen er over 5 år gammel

Han tilhører musikkens ypperste klasse. I sommer spiller Van Morrison på Kongsberg Jazzfestival.

DEL

KONGSBERG: I fjor sprengte Kongsberg Jazzfestival alle rekorder med 33.000 solgte billetter. Soullegenden Stevie Wonder toppet plakaten og samlet 10.000 mennesker til en utsolgt konsert på Kirketorget.

I år følger Kongsberg Jazzfestival opp med en artist som også er blant de store legendene i populærmusikkens historie.

LES OGSÅ: Over 50 konserter venter deg

Har ikke tapt seg

– Dæven! Dette er en stor artist som ikke har tapt seg. Han har også et stort publikum her i Norge, sier Jon Vidar Bergan, musikkanmelder i Drammens Tidende, når han får høre festivalslippet.

Van Morrison (69) er regnet som en av vår tids største låtskrivere. Han gjorde seg først bemerket som purung musiker i bandet Them. I 1967 solodebuterte han med hitsingelen «Brown Eyed Girl». Året etter kom albumet «Astral Weeks» som for lengst har fått klassikerstatus. Det samme kan sies om 1970-utgivelsen «Moondance», en plate som solgte til platina i USA.

Bergan er imponert over bookingen. Men like eksklusivt som Stevie Wonder er det ikke.

– Nei, Van Morrison har holdt over 25 konserter i Norge siden han spilte på Kalvøya i 1979. Men dette er uansett en veldig bra booking, sier Bergan.

Selv har han kun sett én Van Morrison-konsert. Det var i 2000 og musikkanmelderen husker det som en svært god konsert. Van Morrison var til alt overmål blid og kommuniserte med publikum mellom låtene.

Et annet minneverdig øyeblikk var måken som satt seg på høyttaleren midt i en låt. Fuglen ble sittende pal hele konserten. Da Van Morrison takket for seg og konserten var ferdig, falt måken død om.

LES OGSÅ: Slutt for Platekompaniet

Stort ikon

– Van Morrison regnes utvilsomt som en av musikkhistoriens store ikoner, sier festivalsjef Kai Gustavsen i en pressemelding.

– Dette er noe vi har forsøkt å få til i flere år. Endelig ble det en realitet.

LES OGSÅ: Emilie (16) overvant sceneskrekken

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken