Gå til sidens hovedinnhold

FHI foreslår utvidet åpningstid for butikker og alkoholsalg før jul

Artikkelen er over 1 år gammel

Folkehelseinstituttet foreslår lengre åpningstider i matbutikker og for alkoholsalg før jul for å unngå økt smittespredning i forbindelse med julehandelen.

Anbefalingen fra FHI kommer i forkant av regjeringens pressekonferanse med ny informasjon om koronasituasjonen til befolkningen. Da vil det trolig også komme regler for smitteverntiltak i julen.

I en lang liste ramser FHI opp tiltak for å hindre økt spredning av koronavirus i opptakten til julehøytiden. VG omtalte forslaget først onsdag morgen.

Særlig i forbindelse med julehandelen foreslår helsemyndighetene en rekke tiltak som kan benyttes for å holde smittespredningen nede. Flere virkemidler foreslås for å hindre at veldig mange mennesker oppsøker samme steder samtidig.

– Med åpne butikker på flere helligdager i julen kan man redusere storhandling og press på butikker før jul. Utvidet salgstid for alkohol i butikk og på vinmonopol vil kunne gi ytterligere reduksjon i presset, skriver FHI i beslutningsgrunnlaget som er oversendt regjeringen.

– For kjøpesentre bør det utarbeides en strategi for hele senteret, inkludert fellesarealer. Det bør vurderes å ha vakter som tilser at anbefalingene følges, står det i grunnlaget.

Det foreslås også å etablere egne tidspunkter slik at risikogrupper kan handle uten at andre kunder er til stede og hvor det tilrettelegges med at antall kunder begrenses.

Kommentarer til denne saken