Helsepersonell skal prioriteres lenger fram i vaksinekøen, opplyste Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Helsepersonell har ikke vært prioritert som gruppe tidligere, men det har vært klart hvem det kunne være aktuelt å prioritere ved behov.

Onsdag opplyste FHI-direktør Camilla Stoltenberg at det høyest prioriterte helsepersonellet skal vaksineres samtidig med de eldste, altså ved første vaksineforsendelse.

– Målet er å sikre at kapasiteten i helsetjenestene opprettholdes, sier Stoltenberg.

Den opprinnelige prioriteringsrekkefølgen ble lagt fram før jul.

– Rekkefølgen kunne bli justert dersom det ble mer smitte. Denne justeringen gjør vi nå. Grunnen er at det er en betydelig fare de neste fire ukene for mange nye lokale utbrudd og regional økning. Det har væt økt reising og sosial kontakt i jul- og nyttårshelgen, og vi er bekymret for importsmitte og mutasjoner av viruset, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

Hun sier vi nå ser endringer i smittepresset og må justere ut fra et føre-var-prinsipp.

Det settes av vaksiner til 15.000 ansatte i spesialisthelsetjenesten, og primærhelsetjenesten kan få inntil 20 prosent av dosene som blir fordelt til kommunene.

Vaksinasjonen av utvalgt helsepersonell vil pågå parallelt med vaksinasjonen av sykehjemsbeboere og risikogrupper over 85 år, og starter i uke to.

Det er foreløpig ikke nok vaksiner til alt helsepersonell i landet, og det må derfor gjøres prioriteringer innad i gruppen. FHI har laget forslag til kriterier som kan være til hjelp for å prioritere.

(©NTB)