Gå til sidens hovedinnhold

Fjerner Drammens historie

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

"Historie er vås" (History is bunk) – sitat Henry Ford.

Det virker som om Drammens politikere og byråkrater er hjertens enige med Ford. At kjennskap til fortiden hjelper en til å forstå nåtiden og fremtiden, er en sannhet som er anerkjent stort sett over alt, men ikke her i byen. Her fjerner vi historien.

På hovedbygningen på Børresen skole er det en inskripsjon i gavlen. Der sto det opprinnelig Børresens stiftelse, 1902. Denne er fjernet. Nå står det Børresen skole, 1964. På vindfløyen på tårnet ved siden av står det fremdeles 1902. Dermed har man underslått 62 års historie. Var det nødvendig? Det er mange skilt på området som viser at anlegget i dag huser Børresen skole. Det var sikkert dyrt også, å leie en lift og meisle bort bokstavene.

Les også: Byplanavdelingen viser alvorlig mangel på faglighet i behandlingen av plansaker

Ansvaret for lokalhistorisk arbeid og for å ta vare på gjenstander som kan dokumentere vår historie er overlatt til frivilligheten, dvs historielag og venneforeninger, som arbeider for knapper og glansbilder og knapt nok det. Drammen er fremdeles en innflytterby. Mange av disse føler det naturlig å oppsøke museet for å gjøre seg kjent med hva for slags by de er kommet til. Men dessverre, det får man ikke vite der. På Drammens Museum prioriterer man generell kunst- og kulturhistorie – på tross av de mange utsagn som finnes fra andre byer om at stedets museum er en viktig ingrediens i arbeidet for å skape identitet og integrering.

Verneverdige bygninger rives, gater og plasser omformes, til dels med dårlig og lite brukbart resultat. Mistanken brer seg – har vi for mange pendlere i sentrale stillinger i administrasjonen, folk som ikke har hjertet sitt i denne byen? Det er iallfall tydelig at byens historie ikke er et tema i Rådhuset.

Les også:
Tommelen ned for nybygg i verneverdig strøk

Mange har etterlyst en byantikvar i Drammen – og det har vi faktisk, iallfall på papiret. Stillingsbrøken er 10% - det vil si 1 dag i en to ukers periode til å jobbe med den typen saker. Hvor resultatbringende er dette? Hvor enkelt er det for vedkommende å følge opp viktige antikvariske saker med en slik stillingsbrøk? Etter mitt syn er det en fornærmelse både mot byantikvaren og mot byens befolkning å vise så tydelig at antikvarisk arbeid er uinteressant. Byantikvaren er dessuten helt usynlig, ikke så merkelig, kanskje.

Vi er faktisk ganske mange som ønsker å støtte arbeidet med å holde historien levende i denne tradisjonsrike byen. Både tidsskriftet Rundt om Drammen, historielagene, de forskjellige venneforeningene og ikke minst de mange Facebook-gruppene vil fortsette å jobbe for å få byens myndigheter til å forstå at historie ikke er vås, men tvert i mot en viktig og vesentlig del av arbeidet med og for byen og dens befolkning. Vårt håp står nå til vedkommende som skal etterfølge Tom Oddby i stillingen som byarkivar – hvis ikke den også blir til en 10% stilling, da. Sporene skremmer.

For å avslutte med nok et sitat: «Det er håpløst og vi gir oss ikke.».

Kommentarer til denne saken